Práve hráme

02/02/2024

Túžba po bratovej žene sa takmer skončila tragicky. Bol za tým alkohol alebo prekliata dýka zo 16. storočia?


Medzi Rožňavou a Košicami stojí na krasovom vrchu zrúcanina Turnianskeho hradu. Miestni hovoria, že po jeho hradbách sa občas prechádza postava v bielych šatách – Biela pani.

Toto pomenovanie prináleží duchovi mŕtvej ženy, ktorej život mal tragický koniec. A podľa povestí, ktoré sa k hradu viažu, by duša mala patriť Kristíne, dcére hradného pána Bebeka, ktorá kvôli žiarlivosti a nenaplnenej túžbe vzala život sestrinmu milému a nakoniec aj sebe samej. Srdce si prebodla dýkou, ktorú pri výkopových prácach v auguste 2019 nachádza aj Pavol. Tento objav mu však namiesto štedrej odmeny prinesie len útrapy a bratovražedné prekliatie, ktoré ho zbaví nielen zdravého rozumu, ale aj práva na plnohodnotný život.

„Ja som Kristínu Bebekovú videl. Ako malé decko, prisámbohu. Vybehol som sem na kopec a zrazu sa úplne zamračilo. Začal fúkať taký studený vietor, až do kosti. A vtedy som ju uvidel. Chodila medzi ruinami… cez steny a všetko. Potom si ma všimla. Len stála a pozerala sa na mňa. Najprv to bola krásna žena, ale čím dlhšie som na ňu pozeral, tým bola škaredšia, ako mŕtvola. Koža sa jej odlupovala. Nevedel som čo, tak som len zavrel oči, padol na kolená a modlil sa otčenáš. Dookola. Otvoril som oči až keď prestal vietor a bola preč.“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vypočujte si epizódu Prekliata dýka z tretej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži príbeh Pavla, ktorého si podmanila túžba po bratovej žene.

Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský. Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. PS: Báť sa je povolené!

CREDITS:
Scenár: Júlia Oreská
Námet a dramaturgia: Diana Kacarová
Hlas: Marek Majeský
Zvuková produkcia: Miroslav Baričič
Podcast produkcia: Simona Mičová
Vizuálna grafika: Nikolas Kysela

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres