Práve hráme

04/01/2024

Aj Bratislava má svoje prekliate miesto. Na výročie hroznej vraždy sa tam každoročne zjavuje diabolský démon


Na vŕšku pri bratislavskej Kalvárii dnes stojí malý kostolík. Pred 250 rokmi si ho za svoj príbytok vybrali dvaja pustovníci, fráter Blažej a fráter Hieronym. Rehoľným bratom v tom čase nenapadlo, že aj na mieste, kde sa človek vo svojich modlitbách stretáva s Bohom, si ich v podobe lúpežnej vraždy nájde smrť.

Hoci sa vraždu podarilo objasniť a v starom Prešporku na Hlavnom námestí za ňu životom zaplatili traja muži, ľudia verili, že miesto je prekliate. Raz za rok, práve na výročie hroznej vraždy, sa pri Kalvárii malo zjavovať samotné zlo – horiaci diabol Fertya. V ten večer pokúša všetkých bez rozdielu. Hľadá totiž duše, ktoré mu podľahnú, ktoré môže spáliť a stiahnuť do pekiel.

„Je už takmer pri nej, z tela mu odpadávajú kusy kože, oči mu vytekajú z jamôk. Z rozďavených úst mu vytŕča jazyk, jeho jačanie trhá uši. Mária sa konečne vymaní zo stuhnutia. Cúva preč od mátohy. Potkne sa na kameni a padne na zem. Fertya je už pri nej. Schmatne ju okolo ramien, na tvári cíti horúčavu. Od hrôzy omdlie.“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vypočujte si prvú epizódu Démoni z kalvárie z tretej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži príbeh mestského kapitána Jozefa Finátyho, ktorý bol poverený vyšetrovaním brutálnej vraždy 2 pustovníkov v starom Prešporku.

Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský. Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. PS: Báť sa je povolené!

CREDITS:
Scenár: Veronika Kolejáková
Námet a dramaturgia: Diana Kacarová
Hlas: Marek Majeský
Zvuková produkcia: Miroslav Baričič
Podcast produkcia: Simona Mičová
Vizuálna grafika: Nikolas Kysela

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres