Práve hráme

19/01/2024

Záhadné úmrtia v stredoslovenskej obci prichádzali pomaly a nenápadne. Kto a čo vymazalo Horné Opatovce z mapy?


Pri Žiari nad Hronom ešte v 60. rokoch minulého storočia existovala malebná obec Horné Opatovce. Pokojný a vcelku usporiadaný život mnohogeneračnej dedinky na konci 50. rokov narušil sled prečudesných udalostí.

Dobytok mrel na lúkach, vyschýnali stromy a z lúk postupne vymizli včely. Ľuďom začali vypadávať vlasy, lámali sa im zuby i kosti, deťom sa krivili chrbtice. Obec okrem strachu a beznádeje postupne začal zakrývať aj čierny mazľavý prach – deti ho prezývali Čiernota. Najstarší obyvatelia si mysleli, že dedinu prekliali, mladší však vedeli, že zlo neprichádza za súmraku z lesa, ale z postavenej hlinikárne, ktorá Horné Opatovce za 6 rokov existencie navždy vymazala z máp. Ostali tu žiť a pomaly mrieť len tí najstarší a najtvrdohlavejší. A s nimi tam už navždy ostala aj Čiernota.

„Lojzo cíti, ako sa mu v ďasnách hýbe zub. Nie je to žiaden mliečňak, ale trvalý, dospelácky zub. Bolí ho ďasno, v ústach cíti železitú chuť krvi. Odrazu sa zub s nechutných zapraskaním uvoľní. Zaplavuje ho krv, steká mu do hrdla. Vypľuje sliny do ruky, na dlani sa naňho škľabí biely zub. Spomenie si na babku, ktorej toho rána takto jeden vypadol. Áno, už si je istý, že zato môže Čiernota. Emila zabila priamo a ich zničí postupne. Zub po zube, kosť po kosti.“

Jediné, čo existenciu obce dodnes pripomína, je miestny kostol a pamätná tabuľa, na ktorej stojí: „Pútniku postoj chvíľu na tomto mieste piety, odovzdaj odkaz potomkom, že mŕtva obec tu leží… na pamiatku všetkým, ktorí tu majú svoje korene i na poznanie budúcim generáciám.“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Vypočujte si epizódu Čierny sneh z tretej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži smutný osud dediny duchov, ktorú zničila ľudská hlúposť a ekologická katastrofa.

Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský. Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. PS: Báť sa je povolené!

CREDITS:
Scenár: Veronika Kolejáková
Námet a dramaturgia: Diana Kacarová
Hlas: Marek Majeský
Zvuková produkcia: Miroslav Baričič
Podcast produkcia: Simona Mičová
Vizuálna grafika: Nikolas Kysela

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres