Práve hráme

08/12/2022

Umierali pomalou a brutálnou smrťou. Počas honu na bosorky zomrelo v 17. storočí viac ako 7-tisíc ľudí


Čarodejnícke inkvizície v Európe neboli neznámou. Stretávame sa s nimi aj na území Slovenska. V 17. storočí bola odsúdená a upálená posledná, Ružindolská bosorka, aj na území Slovenska, v meste Trnava.

Náš príbeh sa však už podľa názvu odohráva niekoľko tisíc kilometrov od nás, v španielskom mestečku Zugarramundi. To bolo v 17. storočí súčasťou Baskického kráľovstva, ktoré sa rozprestieralo od vrcholov Pyrenejí až k moru. Mestečko je dodnes preslávené najbrutálnejšími bosoráckymi inkvizíciami. Slávny proces s baskickými čarodejnicami vtedy šokoval celú Európu. Zúčastnilo sa ho takmer 30-tisíc zvedavcov. Týraných a na smrť odsúdených tu malo byť viac ako 7 000 ľudí, väčšinou miestne ženy. Či išlo o halucinácie, hystériu, pomstu, alebo ženy naozaj posadol Diabol, dodnes nevieme. Môžeme hovoriť len o tom, čo sa zachovalo v starých písomnostiach.

„V podzemnej kobke väzenia v slávnom meste Logroño to páchne plesňou, kyslými zvratkami a krvou. Stará Graciana leží na tvrdej posteli z dosiek. Nevládze si už zakrývať uši pred výkrikmi z vedľajšej miestnosti. Bojí sa skôr, keď utíchnu. Môže to znamenať len jediné – ďalšia z nich nevydržala mučenie a zomrela priamo tam, natiahnutá v rozdriapaných šatách na škripci.“

Vypočujte si epizódu Baskické bosorky z novej série najúspešnejšieho slovenského mystery podcastu – Nezhasínaj!, ktorý vám priblíži príbeh dvoch mladých žien – Márie a Ines, ktoré okrem nenaplnenej lásky spájala aj bosorácka mágia. Ich osud pomohol k začiatku konca inkvizície v Baskicku a nakoniec aj celom Španielsku.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!
Príbehmi hrôzy, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika, vás bude i naďalej sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Nadácia Dobrý skutok