Práve hráme

18/05/2023

Nenápadná dôchodkyňa zo Šiah si napožičiavala tisíce eur, namiesto splácania však plánovala vraždiť


Na juhu Slovenska, tesne pri hraniciach s Maďarskom, leží nenápadné mesto Šahy. Jeho obyvatelia sú zvyknutí na pokojný, ničím nerušený život. V roku 2015 nikomu ani len nenapadlo, že ulicami ich malého mestečka sa potuluje smrť. Vyzerala ako vážená dôchodkyňa s dobrou povesťou, ktorá si však pod zámienkou náhlej finančnej tiaže rada požičiavala peniaze. Vrátiť ich však nikdy neplánovala. Dlhov sa chcela zbaviť aj spolu s ich majiteľmi. Do nápojov, kompótov a ďalších lahôdok, ktoré ochotne rozdávala svojim veriteľom, roky pridávala tajnú prísadu – jed Atropín. Dôchodkyni sa svoje pokusy o vraždy darilo úspešne kamuflovať, až kým jej v júni 2015 po prstoch neklepli tri ženy – Jana, Zdenka a Klaudia. Ženy, ktoré sa taktiež pokúsila otráviť. Ich život tak nezachránila iba včasná hospitalizácia, ale aj veľká dávka vlastnej odvahy, zdravého úsudku a odhodlania. Spravodlivosti sa tak konečne dočkali po dlhých 7 rokoch čakania.

„Notárke vyschne v ústach. Má pocit, akoby celé dni jedla piesok. Napije sa vody a odbehne na záchod. Nič z toho jej však nepomôže, práve naopak, keď stojí na nohách, závrat je neznesiteľný, svet sa okolo nej točí ako po fľaši vodky. Tereza ju meravo, s odstupom sleduje spoza svojich úzkych okuliarov. Ktovie, celá situácia je jej možno trápna a nevie, čo má robiť. Jana si sadne na gauč, dychčí a chytá sa za srdce, ktoré sa trepoce v jej hrudi ako uväznený vták. Čo sa to deje, preboha? Mŕtvica, infarkt?“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

CREDITS
Scenár: Petra Stračiaková
Námet a dramaturgia: Diana Kacarová
Hlas: Martin Kaprálik
Psychologička: Sylvia Dančiaková
Vizuálna grafika: Nikolas Kysela
Zvuková produkcia: Miroslav Baričič
Podcast produkcia: Simona Mičová

Podcast Kriminálne spisy obsahuje násilné a sexuálne scény. Preto nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy.

Všetky časti podcastu Kriminálne spisy
Mobilné aplikácie Rádia Expres