Práve hráme

15/01/2024

Prípad, ktorý otriasol Slovenskom: Mladé dievča aj po rokoch trvá na svojej nevine, jej spolužiakovi to však život už nevráti


Je chladné decembrové ráno v roku 2020. Dievčatá v Ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch práve prichádzajú na raňajky. Väčšina z nich má za sebou ťažký život s rodinnými traumami, drogami a chudobou. Po prepustení na slobodu dúfajú v lepší život.

Ale jedno z odsúdených dievčat sa od ostatných líši. Pôsobí jemne, pôvabne a kultivovane. Je zo slušnej rodiny, vzdelaná, dobre vychovaná a inteligentná. Jej vystreté ramená a držanie tela napovedajú, že sa už od detstva venuje športu. A práve ona si tu odpykáva trest sa najťažší zločin – vraždu, za ktorú ju odsúdili na dvanásť rokov za mrežami. Ide o takmer najvyšší možný trest, aký môže mladistvá na Slovensku dostať. Polícia hľadala motív vraždy, pracovala aj s verziou, že za brutálnou vraždou stojí záhadný elektrikár, no nad tým čo sa naozaj stalo dodnes visí rúško tajomstva. Jediný, kto vie, čo sa naozaj v ten osudný deň udialo, je dievča. Avšak to mlčí a opakuje, že je nevinné.

„V školskom kolektíve boli viaceré pubertálne nezhody. Judita a Tomáš už dávno neboli takí kamaráti, ako predtým. Sporadicky sa dostávali do konfliktov a drobných tínedžerských intríg a Judita sa v chatoch viac razy sťažovala na Tomáša, že jej lezie na nervy, nemôže ho vystáť a dokonca sa vyhrážala, že ho raz zabije. Samozrejme, pubertálne zveličovanie. Koľkokrát každý z nás niekomu napíše, či povie: Ja ťa asi zabijem. Ale v tomto prípade je to iné. Tu naozaj jeden dospievajúci chlapec zomrel.“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

CREDITS:
Námet a dramaturgia: Diana Kacarová
Hlas: Martin Kaprálik
Psychologička: Sylvia Dančiaková
Zvuková produkcia: Miroslav Baričič
Podcast produkcia: Simona Mičová

Podcast Kriminálne spisy obsahuje násilné a sexuálne scény. Preto nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy.

Všetky časti podcastu Kriminálne spisy

Zdroj náhľadovej fotografie: Archív Rádio Expres

Mobilné aplikácie Rádia Expres