Práve hráme

11/10/2023

Slovenská paleontologička Valéria Vaškaninová spolu s tímom v Prahe podrobne opísali poslednú večeru Trilobita


Trilobit „zožral všetko, čo mu stálo v ceste“

Valéria Vaškaninová pochádza zo Sniny. Od malička ju fascinovali dinosaury, knihy a film Jurský park. Stala sa úspešnou paleontologičkou, ktorá aktuálne pôsobí ako vedecká pracovníčka na Ústave geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

Najnovší objav a vedecká práca, ktorej druhou autorkou je práve Slovenka Valéria Vaškaninová, vyšla v prestížnom akademickom časopise Nature. Ide o výskum skameneliny trilobita z Českej republiky (zo zbierky rokycanského múzea), ktorá bola objavená už pred viac ako 100 rokmi a vďaka synchrotrónu, čo je typ urýchľovača častíc, zistili úplne všetko, aj to čo nečakali. Dokázali popísať celú tráviacu sústavu trilobita a zanalyzovali jeho poslednú večeru. Výskumníci rekonštruovali obsah žalúdka a čreva a dokázali určiť živočíchy, ktoré trilobit Bohemolichas incola na morskom dne zjedol. Zistili, že jeho tráviaci trakt bol úplne naplnený vápenatými schránkami a ich úlomkami. Zjednodušene povedané, trilobit „zožral všetko, čo mu stálo v ceste“.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Pred 3 rokmi vyšiel Valérii Vaškaninovej článok aj v prestížnom vedeckom časopise Science o objave zubov u evolučne najstarších čeľustnatých stavovcov. Medzinárodný tím viedla práve Valéria Vaškaninová, a v tom čase pôsobila aj na Uppsalskej univerzite vo Švédsku, kde prebiehal výskum v najmodernejšom evolučno-biologickom centre. Výskum bol prelomový tým, že zuby u týchto evolučne najstarších čeľustnatcov, ktorých priama vývojová línia mohla vzniknúť už pred 430 miliónmi rokov, boli v mnohých znakoch najviac podobné zubom dnešných rýb a ich potomkov, vrátane človeka. V rámci výskumu sa stalo prvýkrát, že boli české či slovenské skameneliny skúmané na synchrotrónovom tomografe vo francúzskom meste Grenoble a nikdy predtým nebol pôvodný článok o českých skamenelinách v časopisoch ako Nature alebo Science.

Slovenská paleontologička Valéria Vaškaninová / © Martin Mondok @mmaattkkoo
Rekonštrukcia trilobita Bohemolichas incola, obsah tráviaceho traktu je farebne rozlíšený podľa rôznych fosílnych skupín / Autor: V. Vaškaninová.
Ilustrácia, autor: J. Svoboda: Bohemolichas incola sa na ordovickom morskom dne kŕmi malými bezstavovcami a netuší, že ho blížiaci sa prúd bahna čoskoro zabije a zakonzervuje.
P. Ahlberg a V. Vaškaninová upevňujú valec naplnený vzorkami pred skenovaním na Európskom sychrotrone v Grenoble / Foto: B. Ekrt
Oli Džupinková a valéria Vaškanonová v Rádiu Expres / © Martin Mondok @mmaattkkoo
P. Ahlberg and V. Vaškaninová v operačnej miestnosti Európskeho synchrotrónu v Grenoble /Foto: B. Ekrt

Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

#olidzupi

Nadácia Dobrý skutok