Práve hráme

03/07/2023

Kapela Inekafe má nový hit s názvom Leto


A je to všetko preto lebo, a je to lebo je tu leto… Spieva bratislavská skupina Inekafe v sviežej a dynamickej novinke Leto! Autorom piesne je Vratko, ktorý má na konte väčšinu skladieb bratislavskej skupiny. A keďže je líder kapely zberateľom starých áut, hlavnú úlohu v klipe hrá veľmi vzácna Volga 21.

Novú skladbu predstavia Inekafe naživo počas letnej koncertnej sezóny, ktorá je už v plnom prúde! Klip k letnej novinke nakrútil sám frontman kapely a do hlavnej úlohy obsadil svoj veterán Volga 21. Pozri si klip:

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Skladba Leto! vznikla na jar v štúdiu Lavasound v Bratislave a mastrovali ju v New Yorku v USA. Inekafe ju nahrali v aktuálnej zostave Vratko Rohoň, bubeník Dodo Praženec a basgitarista Vlado Bis.

„Amerika je mekka hudby a dnešná doba a technológie ponúkajú veľa možností, ako spolupracovať v oblastiach, o ktorých sa nám pred časom mohlo akurát tak snívať. Čím sme starší, tým kladieme väčší dôraz na zvuk a aranžmány našich songov, tak sme oslovili masteringové štúdia v USA v New Yorku a chalani sa skvelo pohrali s konečnou podobou skladby,“ konštatuje líder kapely Vratko Rohoň.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Keďže som zberateľ starých áut viem, že k letu patria veterány. Každý svojho veterána v zime starostlivo chráni v garáži a príchodom prvých teplých dní ho vyťahuje von, čo máme možnosť na jar vídavať aj na cestách. Keď sme začínali v roku 1995, nebola taká ponuka áut ako teraz. Buď boli veľké, ale pre nás vtedy drahé, alebo lacné, ale malé. A kapela potrebuje väčšie auto, kvôli aparatúre a aj počtu ľudí. Volga bol taký kompromis,“ vysvetľuje Vratko.

Kapela INEKAFE je bytostne spojená s autom Volga. Už v prvom videoklipe ku skladbe 090x sa objavuje skupinová Volga 21, ktorou skupina jazdievala na koncerty. Neskôr účinkovala Volga v klipoch INEKAFE častejšie, vidieť ju v klipoch Spomienky na budúcnosť alebo Ani minútu.

„Volga bola moje prvé normálne auto. Jazdil som na nej ešte na strednej škole, hneď ako som dostal vodičák. Prirástla mi k srdcu a rozhodol som sa, že si urobím zbierku Volg, keďže za vyrábali vo viacerých sériách. Volga 21 z klipu Leto! je veľmi vzácna. Je to prvá séria, ktorá sa vyrábala necelé dva roky, rok výroby je 1958. Nemala charakteristickú zubovú masku, ale mala ešte pozdĺžne lišty a v strede hviezdu. Samozrejme mala aj charakteristického chrómového jeleňa na kapote,“ vysvetľuje Vratko.

Volga z klipu bola jednou z prvých, ktoré doviezli do Československa. Vyrobili z nej iba 16 tisíc kusov z celkového počtu vyše 600 tisíc. Vzácne auto má zaujímavý príbeh.

„Auto som kupoval od dcéry prvého majiteľa pri Náchode v Českej republike. V dedinke Ratibořice neďaleko Starého Bělidla, známeho miesta z knihy Babička od Boženy Němcovej. Povedala, že ju „tatínek“ kúpil, keď sa narodila. Pani mi auto predávala ako 61-ročná. Bol to pre mňa zaujímavý moment,“ prezradil Vratko.

Zdroj náhľadovej fotografie: Inekafe

Mobilné aplikácie Rádia Expres