Práve hráme

06/01/2022

Príbeh ženy, ktorá sa stala zombie: Pochovaná za živa, vykopaná z hrobu a zotročená. 3 roky prežila ako živá-mŕtva


Západná spoločnosť považuje bytosť zombie za pop kultúrny produkt. Výplod fantázie filmárov či spisovateľov. Oživené mŕtvoly sa tackajú svetom, opustenými nákupnými centrami a živia sa ľudským mäsom. Ale na ostrove Haiti je fenomén zombie reálny a známy po celé stáročia. Dôkazom je aj príbeh Francine Illeus známej ako „Ti femme – malá žena“, ktorej miestny vúdú čarodejník „ukradol“ dušu. Pochovaná za živa, vykopaná z hrobu a zotročená prežívala 3 roky svojho života ako živá-mŕtva. Stala sa z nej zombie. Ako je to možné, nik nevie. Tajomstvo haitskej zombifikácie ostáva až do dnešných dní nevysvetlené.

„Na najvyššej úrovni je položená lebka kozy, na rohoch má zavesený krížik na zlatej retiazke. Vedľa stojí množstvo ozdobných nádobiek s úzkym hrdlom. V každej je uväznená jedna ľudská duša. Francine zbadá flaštičku so svojim menom. Tam je JEJ duša. Keby sa jej podarilo flakónik zobrať a utiecť s ním, čarodejník by nad ňou stratil moc.“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!

Ponorte sa s nami do príbehov podcastu Nezhasínaj! – skutočnosti inšpirované legendami, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika. Príbehmi hrôzy vás bude sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Nadácia Dobrý skutok