Práve hráme

23/12/2021

Nie je to človek, ani zviera. Démonický prízrak žije v lese a zaujíma ho len jedno: Materské mlieko


Pod vplyvom ľudskej fantázie, snov a povier vznikali v dávnych časoch príbehy o démonických bytostiach, ktoré sa ukrývali v našich lesoch. Podľa ľudovej démonológie bol takýmto prízrakom aj Premieň – démonické dieťa, ktoré na svet priviedla lesná bohynka. Tá ho podľa povier zamenila s obyčajným chlapcom. Dieťa rýchlo rástlo. V 13-tich rokoch bolo vysoké cez 2 metre, hnáty malo dlhé ako konáre, lozilo v korunách stromov a zbieralo semená šišiek. Odmietalo bežnú stravu a neustále sa dožadovalo dojčenia. Preto ho jedného dňa ľudská matka zo zúfalstva vypudila. Odvtedy ho nik viac nevidel. Až kým sa v lesoch v okolí Polomca nestratila slúžka Barbora, čerstvá matka, ktorej hneď po narodení zomrelo dieťa. Vtedy Dlhý Prokop ucítil príležitosť.

„Zrazu ten Dlhý zacítil Barboru. Nechal sviňu tak a vrhol sa na ňu. Roztrhol jej šaty, pritisol sa jej na prsia a cucal z nich mlieko, ktoré ešte stále mala. Chcela mu zutekať, ale kade bežala, tade blúdila. Hral sa s ňou a trápil ju – raz sa premenil na konár na zemi, aby ju potkol. Druhý raz sa jej postavil do cesty ako peň. Až ju nakoniec vytiahol hore na jeden veľký dub…“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Podcast Nezhasínaj! nie je vhodný pre poslucháčov mladších ako 18 rokov, ani pre citlivé povahy. P.S.: Báť sa je povolené!

Ponorte sa s nami do príbehov podcastu Nezhasínaj! – skutočnosti inšpirované legendami, pri ktorých neplatia zákony prírody ani ľudská logika. Príbehmi hrôzy vás bude sprevádzať herec Marek Majeský.

Všetky časti podcastu Nezhasínaj!
Mobilné aplikácie Rádia Expres