Práve hráme

28/08/2019

Vitajte vo Veľkej Fatre! Cesta do praveku sa práve začína


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Tento podcast ti prinášame v spolupráci s ČSOB Poisťovňou.

Poznáš turčiansku moletku? A vieš kde je Byronov výhľad? A kde žil diluviálny medveď? A zrazu máte pocit, že sa nachádzate v praveku, v pochmúrnom lese, v obklopení mohutných skál s početnými dierami a jaskyňami. Vraj v nich žil diluviálny medveď! Vitajte vo Veľkej Fatre! A určite sa ubytujte vo vile Ľadoveň v Martine, jej majiteľ, pán Martin Kalnický vám objasní pôvod jej nezvyčajného mena a možno vás vezme na obľúbený Borišov. My sme sa ale presunuli do obce Blatnica. A tá má ale úžasnú históriu!

Odkryté nálezy z bronzovej a železnej doby, hradisko púchovskej kultúry, mohylu slovanského veľmoža, ruinu Blatnického hradu z 13. storočia, múzeum fotografa a etnografa Karola Plicku v barokovo-klasicistickej kúrii, neskorobarokový kaštieľ z prvej polovice 18. storočia, murované domy so sýpkami a klenutými bránami olejkárov a šafraníkov, ktorí pôsobili najmä v Poľsku a Rusku! A predstavte si, že Blatnica bola pôsobisko prvej slovenskej botaničky Izabely Textorisovej, ktorej meno nesie bodliak, aj jedna planéta. Narodila sa tu spisovateľka Maša Haľamová. Bola jedným z centier Slovenského národného povstania a nájdete tu aj partizánsky bunker.

A Blatnica je taktiež skvelý východiskový bod mnohých turistických trás. Ako aj na vrcholy Tlstá a Ostrá. Tam vedie Chodník Janka Bojmíra, pomenovaný podľa turčianskeho turistického aktivistu,  značkára chodníkov a autora turistických sprievodcov. Chodník nevľúdnym lesom sa kľukatí popri skalnom amfiteátri, jaskyni Mažarná. V tejto puklinovo-rútivej jaskyni s dĺžku 130 metrov, sa schovávali pravekí ľudia, partizáni počas Slovenského národného povstania a v zime tu nocujú netopiere.

Blato, skaly a reťaze vás privedú na odlesnený plochý vrchol, na turčiansku moletku, Tlstú. Výrazne hrotitý a skalnatý hrebeň s krásnymi výhľadmi vás dovedie do sedla Ostrej. Krkolomný chodník, zabezpečený reťazami a drevenými stupňami až hore na Ostrú a tam za skalným oknom vás čakajú tony vzdušných a exponovaných výhľadov. A cestou späť aj Byronov výhľad s pohľadom na mohutné bralá Tlstej. Turci sa zvykne hovoriť poklad Slovenska. Je to skutočne tak? Choďte sa presvedčiť!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres