Práve hráme

19/09/2019

Čo spája Galantu, rakúsky Eisenstadt, maďarský Fertöd a Želiezovce


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Florencia mala Mediciovcov, Augsburg Fuggerovcov. Oponice Apponiovcov. A Galantu, rakúsky Eisenstadt, maďarský Fertöd a Želiezovce spája rod Esterháziovcov. Významný uhorský šľachtický rod. Veľkí milovníci hudby! Hostili Josepha Haydna,  Franza Liszta, a dokonca aj  Franza Schuberta, „najpoetickejšieho zo všetkých hudobníkov“. V kaštieli v Želiezovciach.

Želiezovce sú mestečko vzdialenéé od Bratislavy asi dve hodiny a od Levíc asi 30 minút cesty autom. Kaštieľ, postavený v roku 1720, spočiatku slúžil ako klasická vidiecka kúria a letné sídlo rodiny Esterházy, pôvodne barokový, neskôr klasicistický. A práve v ňom mladý Franz Schubert, pod nádherným, dnes 350-ročným dubom letným skladal skladby pre Karolínu, mladšiu dcéru grófa Esterházy, svoju múzu a platonickú lásku.

A práve v ňom sa narodil kuchárovi Franzovi Sacherovi syn Eduard, zakladateľ hotel Sacher vo Viedni, pred ktorým si dnes vystojíte rad nie na nový iPhone, ale na slávnu Sacher tortu.

A hodinu cesty od Želiezoviec, tam kde sa malebný Malý Dunaj pomaly vlieva do Váhu, je Kolárovo.

Miesto ako z filmu Madisonské mosty.

S čarovným 86 m dlhým celodreveným mostom pretínajúcim pomaly sa kľukatiaci Malý Dunaj. Kulisa pre fotografov, filmárov, YouTuberov, influencerov, romantikov, konečná zastávka vodákov, kde sa mäkké svetlo zapadajúceho slnka pri jedinom plávajúcom vodnom mlyne na Slovensku, odráža na hladine halázsle, kde od plápolajúceho ohňa znejú melancholické tóny Schubertovej Fantázie a Jan Nedvěd vás presviedča, že ani láska nie je dôvod prerušiť cestu.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres