Práve hráme

14/08/2019

Ktorému hradu vládnu duchovia? A kde sa nachádza Kamenný mních?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Tento podcast ti prinášame v spolupráci s ČSOB Poisťovňou.

Vraj mu vládnu duchovia s tajomnou silou vypudiť spomedzi jeho múrov všetko živé. A na skale pred ním stojí Kamenný mních, ktorý naň uprene hľadí.

Nad cestou do Žiliny stojí na skalnatom brale vo výške 507 m n.m. hrad. V minulosti nazývaný aj Hrichou, Castrum Hrichou, alebo Riczo. Jeho meno je odvodené od slova Grič, čo znamená skala alebo skalnatý. Hričovský hrad.

Hradný vrch bol osídlený dokonca Slovanmi, ktorí našli útočisko v mnohých skalných jaskynných útvaroch pod ním, kde určite sedeli okolo ohňa a klebetili.

Neskôr tu vyrástol hrad. Prvýkrát sa spomína v roku 1208. A akých mal slávnych majiteľov! Počas storočí si tu podávali kľučky Matúš Čák Trenčiansky, neohrozený a mocný pán Váhu a Tatier, Balašovci, Ctibor zo Ctiboríc, dobrý kamarát kráľa Žigmunda Luxemburského, bratia Podmanickí, neslávne známi lúpežní rytieri, či Thurzovci.

A dovedie vás k nemu chodník lesom. Lemovaný dvadsiatimi drevenými tabuľami, pozývajúcimi k pristaveniu a začítaniu sa. A k pokračovaniu medzi biele Súľovské skaly až na hrad Súľov alebo ešte ďalej na hrad Lietava.

Alebo ku kaskádovitému Hlbockému či Súľovskému vodopádu. Rozprávkové miesto! Zalovte v pamäti a zistite, že ste ho videli v Perinbabe, či v rozprávke Soľ nad zlato.

A keď sa presuniete o malý kúsok, ocitnete sa medzi skalami najužšej slovenskej rokliny, Manínskej tiesňavy, ktorá susedí so „strechou Slovenska“, Kostoleckou tiesňavou. 

Alebo si môžete pozrieť Skalnú bránu v Slopoch. Pôsobivý 8 m vysoký prírodný výtvor Súľovských skál je označovaný aj ako Obrovská brána či Panská brána.

A na záver ešte pozdravte Hričovskú Skalnú ihlu, ktorá je zvyškom pôvodne väčšieho brala a je súčasťou pruhu niekdajších koralových vápencov pochádzajúcich z paleocénnych útesov. Vo fosíliách možno sledovať mnohé úlomky koralov, vápnitých rias, ulitníkov a machoviek.

Alebo sa započúvajte do niektorej z legiend o Hričovskom hrade. Veď hrad bez legendy nie je správnym hradom!

Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres