Práve hráme

05/09/2019

Kde je Blatnický hrad? A kde bol natočený prvý slovenský hraný film?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

V roku 1879 vydržala prvá pokusná žiarovka svietiť 13,5 hodiny. O rok viac ako 1 200 hodín. V roku 1889 vznikol kinofilm, 35 mm široký filmový pás s perforáciou, používaný aj po viac než 100 rokoch. Vynálezcom bol T.A. Edison.

Prvým filmom bol Príjazd vlaku do stanice La Ciotat, ktorý sa premietal na verejnosti v roku 1895 v Parížskom Grand Caffe bratmi Lumiérovými. Počiatky slovenskej kinematografie siahajú do rokov 1908 až 1910, kedy začal nakrúcať filmy Eduard Schreiber v Lednických Rovniach. V roku 1921 vznikol prvý slovenský celovečerný film Jaroslava Siakeľa Jánošík. Jaroslavov starší brat Daniel bol vynálezca a konštruktér filmovej techniky, ktorého filmové triky využil pri nakrúcaní prvého King Konga a aj Steven Spielberg v Jurskom parku.

Príbeh o Jánošíkovi bol natočený v Blatnici a je prvým slovenským hraným, nemým filmom, ktorý UNESCO zaradilo do Svetového kultúrneho dedičstva. Blatnica, umiestnená v malebnom Turci, je vstupom do asi 16 kilometrov dlhej krásnej Gaderskej doliny, ktorá je vhodná na horskú turistiku s výstupmi na vrchy Tlstá a Ostrá, alebo na príjemnú prechádzku v dolnej časti doliny či cykloturistiku. Cesta popri zurkotajúcom potoku vás privedie až k Čertovej bráne, presne na miesta, kde sa natáčal film o Jánošíkovi.

Alebo môžete odbočiť a dostanete sa až na hrad Blatnica s historickými názvami Blatnitha, castrum Balathnica, Balathnice. Hrad postavený v 13. storočí na ochranu cesty zvanej Via magna skrýva podľa legiend vo svojich múroch rôzne tajomstvá. A vraj v ňom aj straší! A viete, prečo sa tento región volá Turiec? No veď predsa podľa turov, pred ktorými odvážny mládenec Blatoň zachránil slávne nitrianske kniežatá Pribinu a Mojmíra!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres