Práve hráme

08/08/2019

Tajomstvá Bardejova, najstaršieho slovenského stromu a najmenšieho pohoria


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Tento podcast ti prinášame v spolupráci s ČSOB Poisťovňou.

Čo vieš o najgotickejšom meste na Slovensku? Kde je pohorie Busov? A kde je najstarší strom na Slovensku? Na severovýchodnom Slovensku, v regióne Šariš, na úpätí najmenšieho slovenského pohoria Busov, obkolesené prírodnými a sakrálnymi krásami, leží mesto. Jedno z najkrajších a najzaujímavejších slovenských miest s bohatou históriou siahajúcou do roku 1241. Bartfeld – Bártfa – Bardiów – Bartpha – Bardejov. Najgotickejšie mesto Slovenska a zároveň jedno z najstarších slovenských miest, druhé slovenské mesto zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. A na toto mesto sme sa pozreli zblízka.

Naše kroky smerovali cez námestie, na prvý pohľad renesančné, na druhý a tretí pohľad gotické, keďže pod renesančnou fasádou sa skrýva gotický skelet. Nuž ako to už býva, nič je také ako to vyzerá na prvý pohľad. V strede stojí radnica, považovaná sa za prvú svetskú renesančnú stavbu na Slovensku, zdobená slávnou sochou  rytiera Rolanda, ochrancu mestských práv. A kamennou soškou chlapca s hlavou medzi nohami a holým zadkom vytrčeným smerom k domu, v ktorom kedysi býval mestský richtár.

A žmurká na úchvatnú gotickú katedrálu Sv. Egídia. S vežou, do ktorej vedú schody. Takmer 200 schodov.
A zhora je výhľad na gotické hradby, židovské suburbium za nimi a na vzdialený Zborovský hrad, ktorý sa ukrýva v pohorí Busov.
A s vrchom Busov je spojených mnoho legiend.

Podľa jednej z nich, tu prebývali obri, podľa ďalšej je Busov miestom stretnutia čarodejníc s ich ochrancom Luciferom. A kto nemá rád wellness, nech sa prihlási! Neďaleko Bardejova sú úžasné miesta, po ktorých chodili tak významné osobnosti, ako poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska – manželka Jána III. Sobieskeho, rakúsko-uhorský cisár Jozef II., Mária Lujza – neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), či ruský cár Alexander I. (1821), alebo aj manželka Františka Jozefa I. – cisárovná Alžbeta Bavorská, prezývaná Sissi. A to miesto sa volá Bardejovské kúpele. Miesto, kde môžeš dýchať najčistejší vzduch počas behu po náučnom chodníku Čierna mláka, alebo popíjať liečivú vodu z prameňov Alžbeta alebo Napoleon.

A miesto, kde môžeš vysadnúť na bicykel a túlať sa okolo drevených kostolíkov, vykukujúcich v dedinkách spomedzi stromov, kde si hovejú stáročia a len ticho rozprávajú príbehy.
A možno je medzi nimi príbeh o tieni najstaršieho, viac ako 800-ročného stromu na Slovensku, v dedinke Dubinné.
A keď sa vrátiš späť do Bardejova, pomedzi domy a cez ulicu Johna Lennona sa dostaneš k farebnej fontáne.
A tam na malom námestíčku čas sa posúva vpred, tam sa hlasná vrava nesie vzduchom a mieša sa so spevom fontány. A možno je to len obyčajný bar.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres