Práve hráme

12/09/2019

Aký veľký je Malý Dunaj? Poď ho s nami splaviť!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Najmedzinárodnejšia rieka na svete. Jej povodie sa rozťahuje do osemnástich krajín, priamo preteká alebo sa dotýka desiatich. Od Čierneho lesa až do Čierneho mora. Dunaj, ktorý nesie meno rímskeho boha Danubia. Najdlhšia rieka Európskej únie. Odveká severná hranica Rímskeho impéria.

V Bratislave, neďaleko Slovnaftu sa Malý Dunaj oddeľuje od hlavného toku a tečie 128 km, až kým sa neďaleko najdlhšieho celodreveného riečneho mostu v Európe a plávajúceho vodného mlyna v Kolárove, nevleje do Váhu. Je pokojnejší. Meandruje cez nížinu Žitného ostrova, najväčšieho riečneho ostrova v Európe, v minulosti domov Keltov a Etruskov. Tu z vody vyskakuje sumec západný, čík európsky, plotica lesklá, jalec tmavý, karas obyčajný a šťuka severná, na brehu skáče skokan rapotavý a skokan zelený, vo vzduchu randí volavka popolavá s bocianom bielym a kačica divá s lyskou čiernou, v lužných lesoch flirtujúc pobehujú líšky, srnce, jelene.

A tak sme jedného dňa v Tomášove nasadli do kanoe, vpredu háčik, vzadu kapitán, nad nami bola modrá obloha, v nás vodácky imperatív, ktorý nám jasne prikazoval pádlovať 28km po Malom Dunaji k vodnému mlynu v Jelke. A zdraviť ostatných súkmeňovcov jediným správnym vodáckym pozdravom „Ahoj“!

A či sa nám to aj podarilo? Áno! Po 5,5 hod. sme sa cítili tak, akoby sme mali v rukách tisíc míľ!
A ozaj, viete, ktorý je najúspešnejší slovenský olympijský šport? Predsa kanoistika na divokej vode.
Ale aj taký maratón na hladkom Malom Dunaji má svoje kúzlo! Vyskúšajte to každý rok 1. mája!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres