Práve hráme

27/06/2019

Čo spája Strečno a Starhrad a Margitu a Besnú? No predsa Váh!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Tento podcast ti prinášame v spolupráci s ČSOB Poisťovňou.

Stoja tam ako dvaja skamenení bratia. Hrdo sa zhora dívajú na krútiaci sa Domašínsky meander, ktorý sa zarezáva do dvíhajúcich sa stien pohoria už od treťohôr či štvrtohôr. A zdravia pltníkov, ktorý opatrne plávajú okolo Margity a BesnejStrečno a Starhrad.

Popod Strečno si pravidelne dávajú rally automobily zo Slovenska, Poľska, Nemecka, Rumunska … A tak sediac v aute si málokto uvedomuje, že bralo, dotýkajúce sa cesty, je vlastne hradné bralo.

No a ten druhý, starší, veď aj preto nesie meno Starý hrad, sa tak nenápadne vynára z lesa, pomedzi stromy, pomedzi jemný opar po drsnej letnej búrke. Rozpráva príbeh o veľkej, no nešťastnej láske, o nemeckých vojakoch, hľadí na zaoblené vrcholy Malej Fatry. A otvára cestu k Chate pod Suchým, po hrebeni Kriváňskej Malej Fatry, po nezalesnenom hrebeni s nádhernými výhľadmi.

A ďalšie príbehy sa začínajú pri večernom ohni. Počas magickej svätojánskej noci ožívajú legendy víl, škriatkov, vodníkov a čertov. A možno pltníci z rieky Váh so zastreným hlasom rozpovedia príbeh o divom Turovi, ktorý kedysi dávno býval vo vodnom paláci pod Starhradom a chránil krásnu vílu Margitu. A možno sa niekomu podarí chytiť svätojánsku mušku. A bude mať celý rok šťastie.

Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres