Práve hráme

11/07/2019

Kde je Ľadonhora? A jediný slovenský orloj?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

https://soundcloud.com/radioexpres/ladonhora-je-vrchol-bez-vyhladuvylety-po-slovensku-s-one2we/

Tento podcast ti prinášame v spolupráci s ČSOB Poisťovňou.

Sedíme na konferencii. Prednášajúci v rámci predstavenia regiónu odkiaľ pochádza spomína nejakú zvláštnu horu. Google Maps rýchlosťou svetla robia svoju prácu veľmi dobre a my mame výsledok. Sprisahanecky sa s Valériou na seba pozrieme. Nikdy sme to meno nepočuli. Vlastne ani presne nevieme, kde sa to nachádza. Ale chceme to zistiť, pretože objavovanie neznámeho to je naše.

A tak jednu sobotu sadáme do auta a vyrážame smer Dolný Vadičov, aby sme vystúpili na Ľadonhora!

Nikdy sme ten názov nepočuli. Znie ako z rozprávky o Snehovej Kráľovnej. Ako hora ladu. Alebo hora ponechaná ladom. A pritom je to cele úplne ináč.

Ľadonhora sa nachádza na severozápadnom Slovensku. Na Kysuciach. Je druhý najvyšší vrch v Kysuckej vrchovine neďaleko Kysuckého Nového Mesta. K rovnej tisícke mu chýba jeden meter.

A prečo tento názov? Vraj za to môže slovanská bohyňa Lada. Bola pilierom ženskej sily Slovanov. Určite sa rada hádala s Perúnom a možno aj s Morenou a Vesnou.

V ten deň sme po viac ako dvojhodinovej ceste vystúpili z auta v Dolnom Vadičove. Ako to už cez víkend býva, dedina žila tým štandardným dedinským ruchom, z diaľky sme počuli zvuk píly a kikiríkajúcich kohútov. Cesta na Ľadonhora začala tak nevinne, cez rozkvitnutú lúku s krásnymi výhľadmi na Malú Fatru.

Ale to sa rýchlo zmenilo, keď sme sa dostali do lesa, popadané listy sa striedali s blatom a miestami sme mali pocit, že sa došmýkame späť do Bratislavy. No a potom to prišlo, dostali sme sa na vrchol, a… Nič! Žiaden výhľad. Nič. Len sme si spomenuli na to, že kedysi toto miesto slúžilo ľuďom púchovskej a lužickej kultúry ako útočisko. A to bolo dosť dávno. V praveku. Dnes je to útočisko múch.

Ľadonhora je vrchol bez výhľadu. To sme zistili, až keď sme stáli hore. A potom prišla cesta dole. Presnejšie povedané, šmýkanie dole až pred kuchyňu prvého domu v Dolnom Vadičove.

Ale aby sme si predsa len nejaký výhľad užili, vybrali sme sa ešte do Starej Bystrice. A pohľad na jediný slovensky orloj fakt stal za to! Keď odbila celá hodina a v malom okienku sa začali striedať postavy rôznych Svätých spojených so Slovenskom, pomysleli sme si, to by sa páčilo aj Harrymu Potterovi. Ten by nám určite najlepšie a najpresnejšie vysvetlil, čo je to astroláb!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Nadácia Dobrý skutok