Práve hráme

17/07/2019

Vieš, kde nechytili Jánošíka? No predsa na Lietavskom hrade!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Tento podcast ti prinášame v spolupráci s ČSOB Poisťovňou.

Každý hrad ma svoje kúzlo. Ale len niektoré majú tú neopísateľnú atmosféru, ktorú zažijete, keď stojíte medzi jeho múrmi. Jedna časť pripomína rímske Koloseum, druhá hrad týčiaci sa nad obcou, kde sa narodil Ľudovít Štúr a Alexander Dubček. A taký je Lietavský hrad.

Vzdialený od Žiliny asi 10 minút, od Bratislavy asi 120. Na skale vo výške viac ako 600 m si tak majestátne postáva a hľadí na Malú Fatru. Prechádzka lesom vás privedie až pred jeho bránu. A za ňou vás privítajú dve kozičky, stala expozícia a bufet.

A keď tam budete stáť a dvíhať hlavy k vysokým múrom, možno uvidíte starogermánsky, pre niektorých vikingský runový nápis, vytesaný do skaly vo výške takmer 8 m. Oslovuje boha dažďa, asi bol vytvorený v období veľkého sucha.

Veľa príbehov pozná hradný vrch, veď bol obývaný už v dobe bronzovej ľuďom lužických popolnicových ľudí, tajomných a mystických, s rôznymi rituálmi a obetami bohom. A dokonca pozná aj príbehy o Jánošíkovi, veď je to kraj, kde sa premával po zelených lúkach, preskakoval zurkotajúce potoky a bohatým bral a chudobným dával. Až sa pošmykol v krčme na hrachu. Ale to je iný príbeh.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres