Práve hráme

20/06/2019

Buď voľný ako vták, navštív s nami Vtáčnik!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Free as a bird“ alebo „Voľný ako vták“, spieval v roku 1977 John Lennon. Ak by túto pieseň skladal v obkolesení stromov v pohorí Vtáčnik, určite by nemala pár minút, ale zopár hodín. Alebo aspoň minimálne hodinu, presne toľko ako trvá výstup na rovnomenný najvyšší vrchol pohoria Vtáčnik, Vtáčnik. Opäť sme netušili, čo nás čaká, ale tešili sme sa na objavovanie, pretože objavovanie nového a nepoznaného to je naše.

A že toho objavíme na jedno dlhšie YouTube video, s tým sme ani nerátali. A že nás bude cely čas sprevádzať nekončiaci lesný koncert, za ktorý by sa nehanbil ani Filip Jančík, o tom sme ani nesnívali!

Rôzne emócie a príbehy nás sprevádzali cestou na Vtáčnik, štartujúc v dedine Kľak sme si spomenuli na masaker v Kľakovskej doline alebo krvavú nedeľu, najbrutálnejší vojnový zločin v dejinách Slovenska, veselšie sme pokračovali okolo dvojoblúkoveho kamenného mosta, jedným z posledných reliktov zaniknutej lesnej železničky, ktorá sa v minulosti kľukatila Kľakovskou dolinou v 20. rokoch 20. storočia a asi 40 rokov slúžila na zvážanie dreva, až sme sa museli smiať od ucha k uchu, keď sme narazili na „pomník starých mládencov“.

Vtáčnik je jeden zo slovenských 1.000+ m vrcholov, ani vysoký, ani nízky, tak akurát. A ozaj, spomínate si na tu horu páchnucu sírou z minulého týždňa? Tak, aby bolo jasne, Vtáčnik je tiež vyhasnutá sopka! A zopár ďalších slovenských sopiek mame pre Vás ešte odložených.


Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Nadácia Dobrý skutok