Práve hráme

13/02/2019

Slovenka Luisa Haasová skúma a zachraňuje delfíny v Gibraltarskom prielive


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Luisa Haassova, výskumníčka a ochrankyňa delfínov

Luisa_Hassova pochádza z Handlovej. Posledných 11 rokov žije v zahraničí, z toho 6 rokov pracuje v Gibraltáre, kde zachraňuje delfínov a veľryby, pracuje ako ochrankyňa a výskumníčka týchto zvierat. V Anglicku vyštudovala enviromentálne právo a na Gibraltár prišla ako turistka, kde delfínov videla prvýkrát naživo. Bola to vraj láska na prvý pohľad, tak sa zbalila a v priebehu pár mesiacov sa presťahovala.

Luisa pracuje aj ako sprievodkyňa na turistickej lodi, kde vysvetľuje turistom, ako sa správať v okolí delfínov. Výskum začala robiť práve na turistickej lodi, a má za sebou vyše 5-tisíc hodín terénneho výskumu v gibraltarskom prielive. Luisa spolupracuje aj s gibraltárskou univerzitou či vládou, píše vedecké články, chodieva na konferencie a chce vytvoriť sociálny a kultúrny tlak, aby sa v oblasti ochrany delfínov začalo konať a prišlo k radikálnym zmenám.

Luisa, držíme Ti palce!

Foto: Archív Luisa Haassova

#olidzupi

Mobilné aplikácie Rádia Expres