Práve hráme

26/06/2023

Skupina Hrdza vydáva novinku Beťar ďivka, ktorá ti hneď zlepší deň!


Kapela Hrdza prinesie v septembri tohto roku svoj šiesty štúdiový album, v ktorom nebude chýbať ani ich najnovšia pieseň Beťar ďivka. Okrem nej sa môžeš tešiť na ďalších 11 skladieb, ktoré vyjdú na CD a zároveň v špeciálnej vinylovej verzii. Niektoré z nich si môžeš už teraz vypočuť ako single. V albume, rovnako ako aj v piesni Beťar ďivka, sa budú miešať rôzne štýly a rytmy s temperamentom, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou folkóru.

Za touto piesňou stojí aj osobná skúsenosť speváka kapely Sláva Gibartiho s jeho vlastnou manželkou. „Aj ja som si našiel beťárku a život s ňou je, poviem vám, poriadne pestrý. Bola to láska na prvý pohľad, silno to medzi nami zaiskrilo a už nepustilo. No nejaký čas som ju musel doslova uháňať,“ zasmial sa. Odhalil však aj to, že speváčky v kapele sú tiež beťárky tak, ako sa patrí. Réžiu videoklipu mal na starosti Jaroslav Vaľko, ktorý sa ním snažil zobraziť atmosféru kapely pri cestovaní a presúvaní sa z koncertu na koncert, prípravy kapely na vystúpenia a nechýbajú ani zákulisné zábery.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Hrdza, skupina z Prešova, je na hudobnej scéne už od roku 1999 a je možno najpočúvanejšou slovenskou skupinou v zahraničí. Jej hlavnou náplňou je vytvárať kombinácie starého a nového, pričom vznikli hity ako Štefan, Slovensko moje, otčina moja či Taká sa mi páči. Skupina tvorí hudbu, v ktorej sa mieša slovenská ľudová hudba s rockovými až exotickejšími žánrami. Známejšími na Slovensku sa stali až po odvysielaní programu Zem spieva v Slovenskej televízii, kedy sa začal folklór dostávať viac do povedomia médií.

Hrdza pôvodne začínala s rusínskym repertoárom

„Môj otec sa narodil v rusínskej obci Čirč. Žiaľ, nenaučil ma svoj rodný jazyk, no mňa chytil za srdce rovnako ako aj celá rusínska kultúra. Pred niekoľkými rokmi sme si dali dokonca preložiť naše piesne do rusínčiny. Cítil som, že si chcem pripomínať moje korene. Tieto skladby hrávame na koncertoch dodnes,“ hovorí Slavo Gibarti. Medzi ich rusínske hity patrí aj rytmická skladba Štefan.

Ich album Neskrotený sa dostal v apríli 2019 na skvelé štvrté miesto v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe. „Hneď pri prvej piesni si uvedomíte, že ste tu našli niečo výnimočné. Hudba hraná s radosťou a zo srdca. Silné hlasy, špičkoví hudobníci, šikovne spracované autorské piesne a prvotriedna produkcia sa spájajú s rodeným nadaním a citom pre komponovanie. Táto partia nielenže robí vlastnú tvorbu, ale vytvorili tu niečo úžasné zmiešaním starého a nového do nádherne príjemného zvuku. Takéto okúzľujúce albumy neprichádzajú každý deň, preto si tento nenechajte ujsť,“ aj takto vyzerala recenzia na úspešný album Neskrotený.

Hrdzu budeš môcť zažiť aj naživo na Folklórnom festivale Východná, Horehronskom Mecheche, festivale Lodenica na Zelenej vode a v Prešove na Helfeste.

Zdroj: Tlačová správa
Zdroj náhľadovej fotografie: Tlačová správa

Nadácia Dobrý skutok