Práve hráme

05/12/2018

Slovenka Veronika Jankovičová žije 14 rokov v Bruseli, kde ako občianska aktivistka organizovala aj protesty Za slušné Slovensko


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Veronika Jankovičová, občianska aktivistka

Veronika Jankovičová pochádza z Bratislavy, kde študovala žurnalistiku a politológiu. Rok žila v New Yorku, dostala aj štipendium v Británii, vďaka čomu študovala v Škótsku medzinárodné vzťahy a európsku politiku. Má za sebou stáž vo Francúzsku a v Bruseli, kde pôsobí doteraz. Veronika pracovala 10 rokov ako asistentka europoslanca Petra Šťastného.

Ja som Veroniku stretla na odovzdávaní ocenenia Biela vrana, kde iniciatíva za Slušné Slovensko získala špeciálne poďakovanie. Na pódiu neboli len aktivisti zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Medzi nimi aj Veronika Jankovičová, ktorá organizovala protesty Za slušné Slovensko v Bruseli. S ďalšími Slovákmi v Bruseli lobovala u europoslanov, keď sa pripravovala rezolúcia o ochrane novinárov.

Zároveň je jednou zo skupiny Slovákov v zahraničí, ktorí lobujú za to, aby Slováci mohli voliť zo zahraničia. Veronika tiež vedie organizáciu, ktorá sprostredkúva študentom zo Slovenska stáže v Bruseli. Pracuje aj na tom, aby vznikol slovenský dom pre Slovákov žijúcich v Bruseli.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Foto: Archív Veronika Jankovičová

#olidzupi

Nadácia Dobrý skutok