Práve hráme

18/01/2019

Slovenská chemička Martina Hestericová popularizuje vedu na Instagrame – jej videá majú aj vyše 6 miliónov videní


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Martina Ribar-Hestericová, forenzná chemička

Martina Hestericová sa narodila v Snine, ale vyrástla v Martine. Na UK v Bratislave študovala biochémiu, ale magistra má už z organickej chémie. Doktorát si spravila na univerzite v Bazileji, vo Švajčiarsku, kde žije päť a pol roka. Doktorát obhájila minulý rok v máji a začala pracovať vo farmaceutickej firme v Bazileji, kde robí na oddelení forenznej chémie.

Martina je forenzná chemička a v jej prípade forenzná chémia znamená, že sa snažia stanoviť, aké zlúčeniny môžu byť uvoľňované do materiálov, ktoré sa používajú pri výrobe liečiv alebo pri výrobe protilátok, ktoré sa teraz často používajú na liečbu rakoviny, na liečbu porúch krvotvorby alebo niečo podobné. Martina je ale príkladom vedkyne, ktorá sa snaží dostať vedu k masám ľudí. Môžeme ju nazvať aj popularizátorkou vedy. Píše vedecké články po slovensky pre Denník N, a po anglicky pre Chemistry World a Physics World.

Mimochodom, Martinin dedko bol učiteľom matematiky a fyziky, a na dôchodku začal pridávať riešené príklady na stránku priklady.eu. Keď dedko zomrel, Martina sa rozhodla pokračovať v jeho mene a pridala aj chémiu. Neskôr založil instagramový profil science exercises.eu, kde sú fotky a videá z laboratórií. Nájdete tam aj video, ktoré si pozrelo vyše 6 miliónov ľudí.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Foto: Archív Martina Ribar-Hestericová

#olidzupi

Nadácia Dobrý skutok