Práve hráme

14/11/2018

Slovenka Zuzana Palovič vyrástla v Kanade, teraz píše knihy o Slovensku


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Zuzana Palovič, autorka kníh o Slovensku

Zuzana Palovič sa narodila v Bratislave. Jej rodičia emigrovali do Kanady, keď mala štyri roky. Bolo to rok predtým, ako padol komunistický režim. Zuzana počas svojho života žila a študovala v Kanade, potom v Spojených štátoch, ale aj v Holandsku či Anglicku. Celkovo žila v deviatich krajinách sveta. Vyštudovala sociológiu, a práve na univerzite v Anglicku si urobila doktorát z migrácie.

Svoj výskum o Slovákoch a Slovenkách v zahraničí sa rozhodla ukázať aj verejnosti. Vydala knihu The Great Return/Veľký návrat. Kniha obsahuje príbehy Slovákov a Sloveniek, ktorí študovali a pracovali v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť a zúžitkovať svoje vedomosti a zručnosti doma. Takíto ľudia sú pre nás dôležití, pretože dokážu robiť lokálne veci na svetovej úrovni, či už ide o biznis, verejnú správu alebo neziskové organizácie.

Zuzana vydala aj ďalšiu knihu, Slovensko: Legenda lipy, opäť v anglickom aj slovenskom jazyku. A chystá ďalšiu. Myslí si, že je dôležité písať o našej krajine. Nielen z pohľadu jej príbehu 21. storočia, ale aj z pohľadu jazyka, aby bolo možné čítať o Slovensku aj v angličtine. Popritom založila neziskovú organizáciu Global Slovakia. Vypočuj si Zuzanin príbeh.

Foto: Archív Zuzana Palovic
www.globalslovakia.com
www.thegreatreturn.eu

#olidzupi

Mobilné aplikácie Rádia Expres