Práve hráme

28/06/2017

Slovenka Denisa Gočal varí v Nemecku šafránové špeciality


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Denisa Gočal, asistentka šéfkuchára

Denisa Gočal pochádza z Prievidze a posledných 6 rokov žije neďaleko Frankfurtu, v dedinke Schöneck, kde pracuje ako asistentka šéfkuchára v šafránovej reštaurácii – Restaurant Zafferano. Pečú napríklad vlastný šafránový chlieb alebo vyrábajú vlastný šafránový likér. Deni odchod zo Slovenska plánovala spoločne s priateľom, teraz už manželom, pretože chceli získať nové skúsenosti, niečo zažiť, a samozrejme, aj si zarobiť.

Keď prišla do Nemecka, tak hľadala špičkového šéfkuchára, ktorý ju naučí fantasticky variť a našla ho, volá sa Antonino, je zo Sicílie a pred 26 rokmi si vo Frankfurte otvoril vlastnú reštauráciu Zafferano, za ktorú získal cenu za najlepšiu reštauráciu v Nemecku. Inak zafferano znamená v preklade z taliančiny šafrán a práve tým je aj špeciálna. Mimochodom, Denisa Gočal srší energiou a sebavedomím. O svojej práci hovorí nadšene a s hrdosťou. Je to žena, ktorá nešéfuje a neriadi, ale varí so srdcom.

Recept na mätový dressing:
  • 1 dcl plnotučneho mlieka izbovej teploty
  • 2 dcl repkového oleja
  • lístky čerstvej mäty, soľ, mleté čierne korenie
  • pár kvapiek mätového sirupu a citrónovej šťavy
  • lisovaný cesnak

Mlieko si vyšľaháme v najnižších otáčkach do peny, pomaličky pridávame olej, citrónovú šťavu a pár kvapiek mätového sirupu. Môžeme primiešať aj trošku bieleho jogurtu. Ponorným mixérom premiešame umyté lístky čerstvej mäty na zvýraznenie intenzívnej chuti. Dressing podávame k šalátom, ku grilovanej zelenine, perfektné sa hodí i ku grilovaným teľacím alebo k kuracím špízom.

Foto: Archív Deni Gočal

#olidzupi

Mobilné aplikácie Rádia Expres