Slovenka Denisa Gočal varí v Nemecku šafránové špeciality
Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.
Denisa Gočal, asistentka šéfkuchára
Denisa Gočal pochádza z Prievidze a posledných 6 rokov žije neďaleko Frankfurtu, v dedinke Schöneck, kde pracuje ako asistentka šéfkuchára v šafránovej reštaurácii – Restaurant Zafferano. Pečú napríklad vlastný šafránový chlieb alebo vyrábajú vlastný šafránový likér. Deni odchod zo Slovenska plánovala spoločne s priateľom, teraz už manželom, pretože chceli získať nové skúsenosti, niečo zažiť, a samozrejme, aj si zarobiť.
Keď prišla do Nemecka, tak hľadala špičkového šéfkuchára, ktorý ju naučí fantasticky variť a našla ho, volá sa Antonino, je zo Sicílie a pred 26 rokmi si vo Frankfurte otvoril vlastnú reštauráciu Zafferano, za ktorú získal cenu za najlepšiu reštauráciu v Nemecku. Inak zafferano znamená v preklade z taliančiny šafrán a práve tým je aj špeciálna. Mimochodom, Denisa Gočal srší energiou a sebavedomím. O svojej práci hovorí nadšene a s hrdosťou. Je to žena, ktorá nešéfuje a neriadi, ale varí so srdcom.





Recept na mätový dressing:
- 1 dcl plnotučneho mlieka izbovej teploty
- 2 dcl repkového oleja
- lístky čerstvej mäty, soľ, mleté čierne korenie
- pár kvapiek mätového sirupu a citrónovej šťavy
- lisovaný cesnak
Mlieko si vyšľaháme v najnižších otáčkach do peny, pomaličky pridávame olej, citrónovú šťavu a pár kvapiek mätového sirupu. Môžeme primiešať aj trošku bieleho jogurtu. Ponorným mixérom premiešame umyté lístky čerstvej mäty na zvýraznenie intenzívnej chuti. Dressing podávame k šalátom, ku grilovanej zelenine, perfektné sa hodí i ku grilovaným teľacím alebo k kuracím špízom.
Foto: Archív Deni Gočal