Práve hráme

20/03/2024

Promovaní inženýři podľa režimu neúmerne vyzdvihovali inteligenciu nad robotnícku triedu. Napriek tomu mali úspech


Kapela Plavci sa pôvodne volala Rangers, ale pretože bola doba, aká bola, museli sa premenovať. Pesničku Promovaní inženýři napísala dvojica Karel Šíp a Jaroslav Uhlíř a vtedajší režim s ňou mal problém.

Hudobníci vtedy na koncertoch s obľubou uvádzali, že polovica z nich sú inžinieri. Zo siedmich to boli presne traja, Jiří Veisser, Milan Dufek a Mirek Rihošek. Ale pretože za celú existenciu kapely, ktorá sa začala písať už v roku 1964, sa v ňom technicky vzdelaných vysokoškolákov vystriedalo neúrekom, boli slová o hlavách študovaných na mieste.

Pesnička vznikla v čase, keď Plavci prestali preberať americké hity a nutne potrebovali pôvodný český hit. Nechceli ďalej plávať v problémoch, sporov s vtedajšou štátnou mocou si užili dosť. „Niekto vtedy prišiel s tvrdením, že táto pieseň neúmerne a v rozpore s našou beztriednou socialistickou spoločnosťou vyzdvihuje pracujúcu inteligenciu nad robotnícky ľud. Skladbu síce nezakázali, ale bez dobre mieneného varovania do budúcnosti sa to nezaobišlo,“ vybavuje si ešte po rokoch Jaroslav Uhlíř, ktorý bol zodpovedný iba za hudbu… Spomínate si na refrén?

Promovaní inženýři,
sínus, kosínus, deskriptíva…
Promovaní inženýři,
kdo je tu inženýr, ať s námi zpívá…

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj titulnej fotografie: Youtube

Mobilné aplikácie Rádia Expres