Práve hráme

27/03/2024

Podarilo sa nám vyspovedať geniálneho Roda Stewarta. Je niečo, čo sa mu v hudbe nepodarilo dosiahnuť?


Rod Stewart je bezpochyby jedným z najvplyvnejších hudobníkov v histórii. Jeho kariéra trvá viac ako päť desaťročí a zanechala nezmazateľnú stopu v rockovej hudbe. Od svojho debutu v 60. rokoch až po súčasnosť vyzbieral viacero prestížnych ocenení, opakovane dobil prvé priečky hitparád v niekoľkých krajinách sveta, neustále vypredáva najprestížnejšie koncertné haly a lístky na jeho koncerty patria k tým najexkluzívnejším.

Jeho nezameniteľný chrapľavý hlas a ikonické skladby prenikli do sŕdc fanúšikov po celom svete a zanechali nezmazateľnú stopu v histórii populárnej hudby. Preslávil sa svojou virtuozitou a schopnosťou prelínať rock, folk, pop a blues do jedinečného zvuku, ktorý si zamilovali milióny fanúšikov.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Repertoár Roda Stewarta obsahuje množstvo priam ikonických hitov ako Do Ya Think I´m Sexy, Sailing, Maggie May, Forever Young a mnohé ďalšie. Stewartova autentická interpretácia a emócie, ktoré vkladá do svojho spevu, vytvárajú magický zážitok pre každého, kto má tú česť vidieť ho naživo.

Rod Stewart príde do Bratislavy

Vynikajúci hudobník, neopakovateľný hlas a pódiová energia, ktorá vás pohltí, sú len niektoré z dôvodov, ktoré robia z tejto udalosti exkluzívne podujatie. Ide o jedinečnú príležitosť zažiť hudobného velikána naživo, ponoriť sa do jeho nostalgických hitov a darovať sebe či iným zážitok, ktorý bude na celý život. Nechajte sa uniesť hitmi, ktoré formovali generácie a príďte si vychutnať výnimočný koncert, ktorý Rod Stewart odohrá 23. júna 2024 v Tipos Aréne v Bratislave.

S legendárnym spevákom sme spravili aj exkluzívny rozhovor. Vypočujte si ho alebo si prečítajte, čo nám povedal. Reč bola aj o jeho kariére a prípadných spoluprácach s mladšími interpretmi.

Si populárny viac ako 60 rokov, je to pre teba dnes rovnako vzrušujúci pocit ako, povedzme, pred päťdesiatimi rokmi?

Nie, nie je, veci sa menia. Samozrejme, vážim si to a som veľmi vďačný a spokojný. Teraz je to iné, ako keď som mal prvý hit číslo 1 alebo album. Dovtedy som ten pocit nikdy nezažil. To bolo niekedy v roku 1971 a povedal som si, wow, zlomil som rekord, ale odvtedy sa to podarilo viackrát. Ale zakaždým som veľmi vďačný.

Máš stále rovnakú chuť a vášeň pre skladanie hudby?

Tak to rozhodne áno. Ani neviem, ako to opísať. Skladanie hudby je niečo nádherné. Špeciálne, môj nový album spolu s Joolesom Hollandom, ktorý sa dočkal nečakaného úspechu. Modlili sme sa, aby sa dostal v hitparáde aspoň do TOP 5-ky, ale napokon sme hitparádu vyhrali a úspešný je nielen v Británii, ale aj v Amerike.

Počas svojho života si získal množstvo ocenení. Zároveň, si členom rock´n´rollovej siene slávy, získal si Grammy, Brit Awards, množstvo platinových platní… Je niečo, čo sa ti v hudbe nepodarilo dosiahnuť?

Ani nie, som v hudobnom svete od svojich 19 rokov, čo už je pomerne dlho. Keď som začínal, chcel som si kúpiť rýchle športové auto, aby som mohol ohurovať dievčatá, ale dodnes som to neurobil, aj keď už na to mám.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Snívaš ešte o niečom, čo sa hudby týka?

Nie, splnilo sa mi všetko, po čom som túžil, zažil som obrovský úspech a vlastne, moja kariéra stále trvá. Spokojný som aj so svojím novým swingovým albumom, a to hlavne preto, že to nie je hudba, ktorú som bežne robil. Nesnívam už o ničom, iba budem rád, ak sa moja hudba bude naďalej hrať a robiť radosť.

Vedel by si pár slovami opísať nový swingový album? Na čo sa na ňom môžu fanúšikovia tešiť?

Album je postavený na hudbe 30. a 40. rokov minulého storočia, kedy bol swing veľmi populárny. Je to odkaz na hudbu takých velikánov ako Glenn Miller či Louis Armstrong a mnohých ďalších osobností. Som rád, že mi vyšla spolupráca s Joolesom Hollandom. Veď rock´n´roll vznikol vlastne zo swingu. Na albume nie je žiadna pomalá skladba a určite sa fanúšikom pri počúvaní bude chcieť tancovať, smiať sa a jednoducho, baviť sa.

Môžeme teda na bratislavskom koncerte očakávať swingové hity alebo tvoje najväčšie hity v swingovej podobe?

Nie nie, v máji zahráme poriadnu rockovú show. Tešiť sa môžete na všetky veľké hity z celej mojej kariéry.

Kde čerpáš energiu na koncerty?

No, už nemám 22, čiže už potrebujem oveľa viac oddychu, a to, ako ja, tak špeciálne aj moje hlasivky. Najväčšiu energiu čerpám z publika, prichádza od mojich fanúšikov. A mám okolo sebe celú kapelu, v ktorej sú mladí ľudia. Sme ako taká rodina a dodáva to energiu aj mne. Nezvyknem byť pred koncertom už ani nervózny, aj keď chcem, aby všetko prebehlo dobre. Veľmi sa na vystúpenie v Bratislave teším.

Si pre mnohých hudobníkov veľkou inšpiráciou, ale kto inšpiroval alebo inšpiruje teba?

Keď sa obzriem, na časy, keď som mal 18 alebo 19 rokov, bol som veľkým fanúšikom speváka Sama Cooka, ale mal som vždy rád čiernu hudbu, soul, blues, vydavateľstvo Motown. Dnes ma už popravde nikto veľmi neinšpiruje, asi som už troška oldschool.

Vieš si predstaviť spoluprácu s omnoho mladším interpretom, povedzme s Ed Sheeranom alebo Dua Lipou?

Jasné, veľmi rád by som si zaspieval s Ed Sheeranom. Je to skvelý spevák, ale neviem, či by to bolo dobré. Nahral som teraz ten swingový album, robil som so Stewiem Wonderom či Barbarou Streisand, takže toto už mám asi za sebou.

Vstupenky na koncert RODA STEWARTA v Tipos Aréne (Zimný štadión Ondreja Nepelu), ktorý sa uskutoční v Bratislave dňa 23. júna 2024 môžete zakúpiť v sieti Ticketportal alebo na portáli www.vivien.sk.

Zdroj: Tlačová správa / Rádio Expres
Zdroj náhľadovej fotografie: Tlačová správa

Mobilné aplikácie Rádia Expres