Práve hráme

01/11/2023

Projekt Básnenie nahral legendárny Milan Lasica len pár dní pred smrťou


Projekt Básnenie vyšiel na svetlo sveta ako blesk z jasného neba. Doposiaľ o ňom neboli žiadne informácie – projekt držali v maximálnom utajení, a to na žiadosť Milana Lasicu, priznáva Marek Kučera, autor projektu.

Prvý impulz na jeho vytvorenie vznikol počas nahrávania piesne Predstavujem si krajinu, ktorá bola venovaná spomienke na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Bolo to po prvýkrát, čo Marek Kučera oslovil Milana Lasicu na spoluprácu.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Svoj part prišiel nahrať dva dni po svojich osemdesiatych narodeninách. Fascinovalo ma, ako pristupuje k práci. Nestrácal čas. Žiadne zbytočné reči. Šiel priamo na vec. Od momentu, ako sme ho vyzdvihli pred domom, a ako opustil nahrávacie štúdio, ubehlo 23 minút. Mal som možnosť byť v štúdiu s viacerými česko-slovenskými hudobníkmi, ale ani jeden z nich nepracoval takto expresne,“ priblížil spoluprácu.

Jeho prístup k práci ho natoľko očaril, že zhruba mesiac po zverejnení piesne mu zavolal znovu a povedal mu, že by s ním naďalej rád spolupracoval. Pousmial sa. Autor projektu vedel, že Milan Lasica má rád poéziu, a preto mu navrhol, aby zhudobnili básne, ktoré boli Lasicovi blízke. Následne mu Marek Kučera navrhol, aby piesne aj naspieval. „Povyberajte ich a potom sa mi ozvite,“ odvetil Lasica a zložil telefón. Od toho momentu začal intenzívne chodiť po knižniciach, antikvariátoch, kníhkupectvách, kde pátral po vhodných básňach.

„S následným výberom štyridsiatich básni sme sa o niekoľko mesiacov stretli s Lasicom v kaviarni. Prišiel dôkladne pripravený – všetky básne mal vytlačené. Stretnutia sa zúčastnil aj Robert Pospiš a Martin Sillay, ktorých som medzičasom oslovil, aby vybrané básne zhudobnili. Spoločne sme si prešli materiál a zredukovali výber na pätnásť básní. Jedenásť z nich Lasica naspieval,“ opisuje priebeh nahrávania.

O tom, že Milan Lasica pracuje na projekte, nevedela ani jeho vlastná rodina

Celé nahrávanie, ktoré prebiehalo v apríli a máji roku 2021, bolo prísne utajené – dokonca aj Lasicova rodina sa o ňom dozvedela až po jeho smrti. S Lasicom mali totiž gentlemanskú dohodu – kým projekt nedokončíme, nikomu o ňom nepovieme.

Materiál tohto nového a zároveň posledného Lasicovho albumu bol kompletne audiovizuálne zaznamenaný a stal sa spolu s vybranými básňami základným stavebným prvkom projektu Básnenie. Projektu, v ktorom jeho hlavný protagonista cez poéziu slovenských autorov s úprimným vedomím vlastnej pominuteľnosti reflektuje svoj život.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Píšem Vám tento list do jesenného temna, aby ste neplakali do tichej noci pre mňa,“ úvodné slová básne List do vetra, ktorej autorom je Miroslav Válek. Je to zhudobnený dopis, ktorý tu Lasica zanechal pre svojich blízkych, priateľov, kolegov a všetkých tých, ktorí ho mali radi a nestihli sa s ním v júli 2021 rozlúčiť.

Videoklip sa nakrúcal Marekovým Kučerovým dlhoročným priateľom a kolegom Mirom Remom. „Oslovili sme Lasicových najbližších a pozvali ich do priestoru nahrávacieho štúdia, v ktorom album vznikal. Tam sme im jeho List osobne odovzdali. Za tými, ktorí nemohli prísť na Slovensko, sme vycestovali do Prahy, Brna, Třebíče. Nakrúcali sme deväť dní. Bolo to jedno z najemotívnejších točení, aké som doposiaľ zažil,“ približuje svoje skúsenosti autor projektu Básnenie.

Premiéra prvého singlu je iná, ako býva zvykom

Zároveň vysvetľuje, že Básnenie ho svojim príbehom presahuje každým dňom viac a viac. Preto sa rozhodol, že uvedenie prvého singlu bude iné, ako zvyčajne. Rozhodol sa, že premiéru „nezažije“ len jedno médium.

„Uvedomil som si totiž, že pri premiére nemusí byť zakaždým „víťaz“ len jedno médium, zvíťaziť môžu všetci. Obzvlášť v týchto časoch, kedy sa vzďaľujeme, stránime a uzatvárame do svojich bublín, by sme sa o to mohli aspoň pokúsiť. A tak som oslovil všetky rádia, média a televízie, na ktoré som zohnal kontakt a navrhol im, aby sme Lasicovu novú pieseň odpremiérovali spoločne na Dušičky, 1. novembra o 9:00 hod. a uctili si tak nielen Milana Lasicu, ale aj ďalších ľudí, ktorí už nie sú medzi nami. Všetky oslovené média súhlasili,“ dodáva k premiére.

„Sú to už tri intenzívne roky tvorivého procesu i mlčania. No, od samého začiatku Básnenia som cítil, že pracujeme s niečím, čo v sebe nesie silu spájať. Neviem, čo všetko nám zajtrajšky prinesú, ale prajem si, aby Básnenie v tomto duchu pokračovalo a naďalej spájalo umenie a ľudí,“ uzatvára Marek Kučera.

Zdroj: Tlačová správa
Zdroj náhľadovej fotografie: Martina Mlčúchová / Tlačová správa

Mobilné aplikácie Rádia Expres