Práve hráme

02/08/2023

Rytmus a Jan Bendig ťa v ich spoločnej novinke ROMALANDIA zoznámia s hudbou Balkánu


Pieseň ROMALANDIA od slovenského rapera Rytmusa a českého speváka Jana Bendiga ti ukáže, ako znie kombinácia rómskej a balkánskej kultúry! V piesni zaznejú aj slová: „Kote ka si muri familia. Kote muri Romalandia!“, čo znamená: „Tam, kde je moje rodina…tam je moje Romalandia,“ napísal do popisu k postu na svojom Instagrame Jan Bendig. Odkazuje tým na myšlienku skladby, ktorou je to, že Rómovia nemajú vlastnú zem, a tak sú doma všade, kde je ich rodina. Vo videoklipe vykresľujú to, ako by táto zem mohla vyzerať. Mnohí by čakali, že to bude špinavá krajina, no opak je pravdou. Zobrazujú ju ako krajinu plnú lásky, radosti a zlata.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Prvýkrát sa v Rytmusovom klipe objaví aj jeho manželka

V klipe sa objaví aj Rytmusova manželka Jasmina Alagič Vrbovská, ktorá má balkánske korene, a preto je pre rapera táto hudobná novinka do istej miery osobnou záležitosťou. Jasmina označila túto pieseň za jednu z najlepších, aké Rytmus vydal. Klip sa natáčal v Rozvadove v luxusnom kasíne Kings. Hudbu zložil slovenský producent Fillipian, melódiu k songu Jan Bendig a o vizuálnu stránku sa postaral Lukáš Rejmon.

„Ja viem, že možno nie každý vie, že o 400 kilometrov nižšie sa robí úplne odlišná hudba. Ale toto je Balkán. Precítený. Temperamentý. Extrémne emočný. Postavený na inom princípe vibrát a poltónov. V našich končinách sme zvyknutí na rovné tóny. Iný prejav a úplne odlišné rytmy na tanec alebo zábavu. Každý má svoju hudobnú kultúru a príchodom mojej ženy sa Balkán stal mojou prirodzenou súčasťou,“ vyjadril sa Rytmus na svojej sociálnej sieti.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

O duete s Rytmusom sníval Honza už zamlada

Spoluprácou s Rytmusom sa Honzovi splnil sen. Podarila sa im však až na tretí pokus. „Prvýkrát som Patrika oslovil ihneď po skončení Superstar, ale to ma odmietol so slovami, že musím na sebe najprv poriadne zapracovať. Druhýkrát to bolo v čase covidu, kedy nám obom nesadol zložený song, a tak sme si povedali, že počkáme na ten pravý, ktorý bude stáť za to. A to sa tento rok konečne podarilo! Náhodne som Patrika stretol o polnoci v Prahe s jeho manželkou v jednom fastfoode,“ hovorí spevák a dodáva, že sa tam raper zasavil len na chvíľu, a tak sa hneď začali rozprávať o ich spolupráci. „No a o tri mesiace neskôr? Vydávame náš spoločný duet ROMALANDIA,“ hovorí s nadšením spevák.

Obaja interpreti majú nabitý program. Rytmus bude mať na jeseň vypredaný koncert so skupinou Kontrafakt a Honza chystá Disney koncert v O2 aréne a budúci rok v marci, vlastný koncert v O2 – Universum. „Ja mám z tejto spolupráce takú, ale takú veľkú radosť. Ďakujem za ďalší splnený sen. Bolo a je mi cťou stáť po tvojom boku,“ uzatvára Jan Bendig.

Zdroj: Tlačová správa

Zdroj náhľadovej fotografie: Tlačová správa / Vojtěch Mervart

Nadácia Dobrý skutok