Práve hráme

28/11/2019

Očarujúci výhľad z Cigánky. Kde ho nájdeš?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Keď sa láska podarí, je to úplne iné ráno, spieva Gladiátor. A keď sa podarí výstup, nečakane náročný, na nečakane zaujímavý vrchol s kruhovým výhľadom, je to úplne iný deň. Na cestu z Považskej Bystrice do Púchova okolo priehrady Nosice, žmurká krásny vrchol, trochu vykrivený, trochu zalesnený, trochu skalnatý. Klapy. Podľa miestnych Cigánka, Klape či Klapé. Názov vraj pochádza zo starogermánskeho „Klippen“ a to sú bradlá. A tie sú na Klapoch veru nádherné! Biele vápence vyčnievajúce z bradlového obalu, ktorému sa hovorí slieň alebo flyš, majú svojich skamenených bratov vo Vršateckých bradlách alebo v Troch Korunách v Pieninách. No a jedno z tých klapských pripomína jediacu ženu. Vraj cigánku, ktorá v nepozorovanej chvíli ukradla mužom orúcim pod vrchom hrniec s kašou, načo za trest skamenela.

Žltá značka na vrchol začína v obci Udiča. Či už za nevšedný názov môžu predkovia, ktorí lovili ryby na udicu, alebo údenie rýb, čomu sa v miestnom dialekte hovorí  „údzic“, malebná obec Udiča je ideálnym štartom zaujímavej túry.

Cez lúku, kde sa v lete premávajú včely nad rozkvitnutými lúčnymi kvetmi, možno aj nad vzácnym poniklecom slovenským, ktorá na jeseň zmení farbu outfitu, s výhľadom na Považskú Bystricu a slnečné lúče odrážajúce sa na hladine priehrady Nosice.

Až po rázcestie, ktoré vás privedie na úzky skalnatý hrebeň, kde budete prekračovať a obchádzať skaly, budete liezť a nad vami sa možno objaví výr skalnatý a pred vami vám konáre stromov odkryjú pohľad na vlniacu sa priehradu, v ktorej sa budú odrážať vaše myšlienky, nápady, váš smiech. A z vrcholu, z výšky 654 m n.m., uvidíte Súľovské skaly, Manínsku tiesňavu, Malú Fatru či Strážovské vrchy. A blízkej diaľke budete tušiť volanie histórie, zrúcanina Považského hradu vás predsa čaká na ceste späť! Tak sa k nej vydajte a nechajte si vyrozprávať povesť o krásnej Hedvige.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Nadácia Dobrý skutok