Práve hráme

07/11/2019

Objav Strieborné mesto a Banku lásky! Pretože Banská Štiavnica je vždy dobrý nápad


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Keď sa Rómeo z rodu Montekovcov na plese zaľúbil do Júlie z rodu Capuletovcov netušil, že ich láska neskončí tým rozprávkovým „žili šťastne až nepomreli“. Vo Verone, v nenápadnej bočnej ulici je ešte nenápadnejší dvor. Chcel by byť nenápadný, ak by sa pred ním nezhromažďovali zaľúbenci a zvedavci z celého sveta. Aby sa dotkli sochy Júlie, pozreli nadol z balkóna, pripevnili zámok na zábradlie, vložili odkaz do múru. Kvôli láske.

Na námestí asi najromantickejšieho mesta na Slovenska je malá lavička obsypaná zámkami. Zaľúbenci si tu zamykajú lásku. Pred domom Márie Pišlovej. Do ktorej sa zaľúbil 19 ročný Andrej Sládkovič a napísal najdlhšiu romantickú báseň na svete, Marínu. V hlbokých lesoch uprostred Slovenska je ukryté tajomné stredoveké mesto. 180 km od Bratislavy. Je umiestnené v dávno vyhasnutej kaldere Štiavnického vulkánu, komplet prevŕtanej kilometrami banských chodieb. V stredoveku patrilo k najbohatším mestám vďaka plným ložiskám zlata i striebra. Nazývali ho Strieborným mestom, z pokladov jej podzemia sa stavali paláce vo Viedni a Budapešti, samé bolo tretím najväčším mestom Uhorska. Bola tu špičková veda a školstvo, alchýmia aj slobodomurári.

Tu bol prvý krát na svete použitý pušný prach na odstrel horniny, vznikla tu prvá technická univerzita na svete – slávna Banícka akadémia, do sveta sa odtiaľto rozletelo množstvo technických vynálezov. Vznikol tu jeden z najdômyselnejších a najväčších vodoenergetických systémov tých čias: štiavnické tajchy. Banská Štiavnica ležiaca na prahu Sitna, mysteriózneho a legendami opradený vrcholu vysokého 1.009 m, nazývaného aj „bránou do pekla“. Poďte si s nami dať kávu do kaviarne Divná Pani, poďme sa spolu túlať stredovekými uličkami po stopách Sládkoviča a Maríny, poďme preskúmať tajomné podzemné banské chodby, poďme obdivovať výhľady z barokovej Kalvárie, obujme si turistické topánky a vydajme sa za rytiermi na Sitno, sadnime si na bicykel a krúžme okolo tajchov, toho obdivuhodného systému umelých vodných nádrží, ktoré poháňali ťažobné a čerpacie banské zariadenia. A záver dňa popíjajúc pivo z miestneho pivovaru Erb, nechajme nad sebou vznášať sa verše … „ja sladké túžby, túžby po kráse spievam peknotou nadšený …“ Pretože Banská Štiavnica je vždy dobrý nápad! Vidieť Neapol a zomrieť, alebo „Vedi Napoli e poi Muori“, hovoria Taliani. Vidieť Banskú Štiavnicu a zaľúbiť sa do Slovenska, hovorme my Slováci!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres