Práve hráme

14/11/2019

Slovenská Stredozem je v Súľove. Veď tu mohli natáčať Pána Prsteňov!


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Nikdy sme nečítali Tolkiena, ani nevideli muzikál Tarzan. Ale keď sme po schodoch zostúpili do jednej z najmenších tiesňav na Slovensku, do Haluzickej tiesňavy, dlhej len 1,5 km, ten pocit tam bol. Ocitli sme sa v Stredozemi, v Tolkienovom legendáriu.

V hlbokom pralese preťatom zurkotajúcim potôčikom. Pomaly sme dvíhali hlavy k strmým stenám kaňonu a neverili, že miestami siahajú až do výšky 50 m. Chvíľami sme stali a načúvali spevu vtákov, ktorí nás celý čas sprevádzali. Za stromami obmotanými papraďou sme hľadali tvar Tarzana zbožne hľadiaceho na Jane.

Keď sme sa presunuli ďalej na sever, tieň Mordoru nám ukazoval cestu. A priviedol nás do kraja, v ktorom nevládol Sauron, ale mýtické rozprávkové postavy drakov. Neuveriteľné? Možno. Poďme sa rozprávať o mystickom a legendárnom skalnatom meste! Jeho tmavá silueta tieni cestu popri rieke Váh a občas sa ponára do hmly, aby sa mohla opäť objaviť. V jeho strede sa rozpínajú ruiny stredovekého strážneho hradu z 15. storočia. Chodník lesom odkrýva bizarné skalné útvary s menami Mária Terézia, Sova, Ťava, Gotická brána. A jaskyňu Šarkania diera, dlhú 60m. V jej útrobách okolo ohňa posedávali pravekí ľudia a klebetili. A Hlbocký vodopád, dlhý 14m vytvárajúci malú tiesňavu s kaskádami a malými krútňavovými hrncami.

Súľovské skaly. To fascinujúce a atraktívne skalné mesto, ktoré sa zrodilo z prehistorického mora. Navštívte ho spolu s nami!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Mobilné aplikácie Rádia Expres