Práve hráme

21/11/2019

Prečo sú na domoch v Čičmanoch biele ornamenty a ktorému vrcholu sa hovorí slovenský Matterhorn?


Strať sa s nami a spoznaj kúzelné a tajomné Slovensko!
Každý štvrtok ťa v našom podcaste prevedieme po najkrajších miestach našej krajiny.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

 „O tom všetkom porozmýšľam zajtra. Teraz by som to nebola vydržala. Zajtra to už budem môcť vydržať. Aj zajtra je deň.“ hovorila si Scarlett O´Hara v knihe Odviate vetrom a s blčiacimi očami hľadela do budúcnosti.

Rovnaké odhodlanie mala v očiach Josephine Cochran, keď si v roku 1886 patentovala svoj vynález, umývačku riadu. A čo by robili moderné matky bez vodotesnej plienky, vynálezu Marione Donovan. V roku 1902 počas zimnej návštevy New Yorku sedela Mary Anderson v električke, keď začalo snežiť. A pozorovala šoféra, ktorý opakovane zastavil, vystúpil a očistil predné sklo od snehu. O rok neskôr Mary Anderson navrhla prvé manuálne stierače. Počas stáročí ženy rôznych generácií, na rôznych miestach a v rôznych situáciách ukazovali svoju silu a nezávislosť. A silné ženy v Čičmanoch maľovali biele ornamenty na priečelia domov. Aby ich ochránili pred nepriazňou počasia. Aby ich zachovali pre budúcnosť. Čičmany sú malá dedinka otvárajúca dvere do Strážovských vrchov a do Malej Fatry. 136 dreveníc s bielym geometrickými ornamentmi, obkolesených horami.

Vystúpili sme do ticha jesenného dňa a asfaltkou a potom lesnou cestou sme sa vybrali na vrchol Strážov. V diaľke sa dolinou niesol zvuk zvončekov ovečiek, ktoré sa pásli na paši. Popadané listy nám ukazovali cestu do výšky 1.213 m.n.m. Cestou sme pozorovali skalné bralá, jaskyne, priepasti. Napínali sme uši, aby sme začuli padajúcu vodu vodopádov. Až sme sa dostali pod vrchol. Šmýkalo sa a všade bola hmla. Taká na krájanie. Pôsobila mysticky až hororovo hrôzostrašne.

Zošmýkali sme sa dole a cez Fačkovské sedlo sme sa dostali až na vrchol Kľak, do nadmorskej výšky 1.352 m.n.m. Cesta lesom pomedzi stromy odkrývala pohľad na vyšikmený skalnatý vrchol. Veď práve kvôli nemu sa Kľaku hovorí slovenský brat švajčiarskeho Matterhornu! 

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Všetky časti podcastu Výlety po Slovensku s One2We
Nadácia Dobrý skutok