Práve hráme

16/05/2018

Slovenský vedec Lukáš Kovaľ moderuje vo voľnom čase v austrálskom etnickom rádiu pre slovenskú komunitu


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Lukáš Kovaľ, vedecko-výskumný pracovník

Lukáš Kovaľ sa narodil v Prešove. Už 4 roky žije v Austrálii, v meste Brisbane, kam odišiel po skončení štúdia na Banícko-geologickej fakulte v Ostrave. Celé sa to začalo polročnou stážou v Austrálii, ale po pár mesiacoch dostal možnosť pracovať nastálo, teraz pracuje ako vedecko-výskumný pracovník vo výrobe vysokopecného koksu v poloprevádzke v spoločnosti CSIRO. Náplňou jeho práce je poradenstvo pre veľké nadnárodné koncerny a firmy.

Lukáš riadi poloprevádzku a vedecko-výskumné projekty. Lukášovi Kovaľovi schválili projekt, v ktorom navrhol vytvorenie uhoľnej banky, čo znamená, že dôležité vzorky uhlia, ktoré sa ťažia v Austrálii, sú pod jednou strechou a Lukáš to manažuje. A popritom všetkom moderuje v rádiu. Je to rádio 4EB, ktoré založili Gréci v Brisbane. Vysiela tam takmer 50 rôznych jazykových skupín a každá skupina má svoj vysielací čas.

Foto: Archív Lukáš Kovaľ

#olidzupi

Mobilné aplikácie Rádia Expres