Práve hráme

27/03/2024

Čože?! Letný čas pomohol zaviesť predok Chrisa Martina z kapely Coldplay


Zdá sa, že slávny spevák má známeho predka a s jeho pomocou a trochou humoru dokáže vysvetliť svoju posadnutosť hodinkami. Muž, ktorý letný čas zaviedol vo veľkej časti západného sveta, bol William Willett, staviteľ, jazdec na koni a praprastarý otec Chrisa Martina.

Tento rok si posunieme hodiny o 2:00 na 3:00 v noci z 30. marca na 31. marca, čo nám skráti noc o hodinu. Každý rok prechádzame zo zimného na letný čas a naopak a trošku nám to nabúra biorytmy. Niektoré zariadenia čas posúvajú automaticky, iné manuálne.

História letného času

Benjamin Franklin už v roku 1784 navrhoval využívanie denného svetla efektívnejšie, nie však zmenou času. Prvý konkrétny návrh na zavedenie letného času predložil práve William Willet v roku 1907. V Československu sa letný čas začal pravidelne používať od roku 1979 kvôli energetickým úsporám počas krízy.

Súčasné pravidlá

V súčasnosti sa letný čas začína počas posledného marcového, a trvá do posledného októbrového víkendu. Diskusie o zrušení striedania času v EÚ sú odložené do roku 2027.

Vplyv na biologické hodiny

Zmena času ovplyvňuje naše telo, vrátane spánkových cyklov a trávenia. Môže spôsobiť aj zvýšenie hmotnosti a problémy so spánkom. Pre lepšie prispôsobenie sa odporúčame vyhnúť sa kofeínu a elektronickým zariadeniam pred spaním.

Aby ste minimalizovali vplyv zmeny času na vaše telo, môžete vyskúšať nasledujúce tipy:

Postupne si upravte spánkový režim. Začnite chodiť spať a vstávať o 15 až 20 minút skôr niekoľko dní pred zmenou času.
Vystavte sa rannému svetlu. Hneď po prebudení sa snažte dostať na denné svetlo, ktoré pomáha regulovať váš vnútorný biologický hodinový rytmus.
Obmedzte kofeín a alkohol. Tieto látky môžu narušiť váš spánok, takže ich obmedzenie môže pomôcť pri adaptácii na nový čas.
Dodržiavajte pravidelný denný harmonogram. Pokiaľ ide o časy spánku a jedla, môže to pomôcť regulovať váš vnútorný hodinový rytmus a zmierniť narušenie spôsobené zmenou času.

Zdroj titulnej fotografie: Instagram

Nadácia Dobrý skutok