Práve hráme

26/03/2024

Praclík bol kedysi typický pre Veľkú noc. Viete prečo?


Máte radi praclíky? Kde sa ale ich zvláštny tvar vzal? Zdá sa, že práve sviatky Veľkej noci nám kedysi naozaj veľmi dávno priniesli toto výborné pečivo neobyčajného tvaru.

Praclík podľa všetkého pochádza z Aosty v Taliansku a je poriadne starý. Jeho história siaha až do roku 610. Legenda ho spája s mladým mníchom, ktorý sa rozhodol byť kreatívny a trošku sa pohrať s nekvaseným chlebom, ktorý pripravoval na pôst. Cesto vaľkal a skrúcal do tvaru rúk prekrížených v modlitbe. V tých dňoch sa totiž ľudia modlili s rukami prekríženými na hrudi a nie s rukami spätými v modlitebnej pozícii, akú robíme dnes.

Pôvodne sa praclíky alebo „pretiola“ rozdávali deťom, aby sa pomodlili, a slovo pretiola je latinsky „malá odmena“. Niektorí historici sa tiež domnievajú, že tri otvory v praclíku majú predstavovať Najsvätejšiu Trojicu. Nie je jasné, ako sa praclíky dostali z kláštora, aby sa stali európskou tradíciou, ale v roku 1440 sa praclíky stali obľúbeným jedlom na Veľký piatok spolu s vajíčkami, ktoré boli zasadené do otvorov v praclíkoch. Tradícia pretrvala najmä v nemecky hovoriacich krajinách.

Ako si upiecť doma dokonalý praclík? Gazdinky sa do toho určite rady pustia. Pozrite si video. A nezabudnite ho pridať tento rok na váš tradičný stôl.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj titulnej fotografie: Unsplash

Nadácia Dobrý skutok