Práve hráme

26/03/2024

Toto je 10 zaujímavostí, ktorými ohúrite návštevu na Veľkú noc


Veľká noc je najstarším kresťanským sviatkom a u nás na Slovensku znamená aj veľké presuny naprieč krajinou, návštevy príbuzných, maškrtenie tradičných špecialít, vypolievané vajíčka a čokolády, v niektorých domácnostiach aj peniažky pre deti. Ak sa u vás vystrieda veľa kúpačov, môžete im ponúknuť okrem údeného a šalátu aj zopár zaujímavostí o Veľkej noci od nás aj zo sveta…

  1. Približne 76 % ľudí si myslí, že najskôr by sa mali zjesť uši čokoládových zajačikov.
  2. Na Veľkú noc nosíme nové šaty, pretože stará povera hovorila, že nositeľovi to prinesie šťastie po zvyšok roka.
  3. Praclíky sa kedysi spájali s Veľkou nocou, pretože pripomínali ruky prekrížené pri modlitbe.
  4. Veľkonočné košíky symbolizujú vtáčie hniezda a nový život.
  5. Šunka je tradičné veľkonočné jedlo, pretože v dávnych dobách sa šunka počas zimných mesiacov vyrábala a bola pripravená až na jar.
  6. Veľkonočná čokoláda je s najväčšou pravdepodobnosťou mliečna. Len 15 % respondentov uviedlo, že chcú na Veľkú noc tmavú čokoládu.
  7. Maximálna doba skladovania mliečnej čokolády je 8-12 mesiacov. V prípade tmavej čokolády je to približne 24 mesiacov. To však za predpokladu, že ju uchovávate na chladnom, suchom a tmavom mieste.
  8. Vo Švédsku a Fínsku sa deti prezliekajú za čarodejnice, chodia od dverí k dverám a požehnávajú domy. Na oplátku dostávajú čokoládové vajíčka.
  9. Veľkonočný ostrov bol objavený na Veľkonočnú nedeľu. Pôvodne ho nazývali Rapa Nui ľudia, ktorí tam už žili. Jacob Roggeveen tam však prišiel práve na Veľkonočnú nedeľu v roku 1772 a nazval ho Veľkonočný ostrov.
  10. V Nemecku je na Veľký piatok zakázané tancovať na verejnosti.

Zdroj titulnej fotografie: Unsplash

Mobilné aplikácie Rádia Expres