Práve hráme

23/03/2024

Toto je pôvod niekoľkých symbolov Veľkej noci


Jarné upratovanie

Upratať si dom je super nápad vždy. Vedeli ste, že jarné upratovanie má svoj príbeh? Niektoré teórie siahajú až k perzskému Novému roku Nowruz, ktorý sa zhoduje s prvým jarným dňom. Upratovaním vlastne oslavujeme znovuzrodenie prírody, robíme to aj výmenou starých predmetov a odevov za nové.

Maľované vajká

Existuje niekoľko teórií o tom, prečo zdobíme vajíčka na Veľkú noc. Podľa jedného možno pôvod tohto umeleckého projektu hľadať ešte v starovekých egyptských a sumerských kultúrach. Pred niekoľkými tisíckami rokov si Egypťania a Sumeri uctievali svojich mŕtvych ozdobenými pštrosími vajíčkami.

Veľkonočný zajačik

Veľkonočný zajačik je v skutočnosti požičaný z nemeckého pohanstva. V spomínanej mytológii mal podobu zajaca znášajúceho vajíčka, ktorý sa o nemecky nazýval Osterhase.

Čokoládové figúrky

Veľkonočné zajačiky v podobe čokolády a cukríkov sú novšou tradíciou. Ľudia si prvýkrát začali vymieňať sladkosti na Veľkú noc vo viktoriánskom veku, keď nová technológia výroby cukroviniek umožnila vytvárať duté čokoládové figúry. Duté figúrky sú totiž lacnejšie, ako keby boli plné čokolády.

Jahniatka a jahňacina

Výskyt ovečiek vo veľkonočných a jarných dekoráciách má svoj pôvod aj v kresťanstve. Ježiš je bežne označovaný ako „baránok Boží“. Jahňacina je tiež základom tradičného veľkonočného jedálnička.

Zdroj titulnej fotografie: Unsplash

Mobilné aplikácie Rádia Expres