Práve hráme

03/01/2024

Skupina Iconito zakončila rok vypredaným koncertom


Aktuálne najznámejšia skupina z východu, Iconito pred Vianocami uzavrela rok vypredanou športovou halou v ich rodnom meste Michalovce. Zároveň však obnovili projekt KORENE a nový rok odštartujú koncertom v Bratislave hneď 28. januára. Ich titulná skladba Korene sa stala hitom a už čoskoro prekročí hranicu 5 miliónov zhliadnutí.

KORENE je projekt skupiny Iconito a Folklórneho súboru Zemplín, ktorý na Slovensku zožal obrovský úspech. Tradície, ktoré nepominú a mali by sa pripomínať mladej generácii, nato chcú hlavne chalani z východu poukázať.

„Nesmierne nás teší, že sme mohli opäť priniesť tento multižánrový projekt medzi ľudí a najmä, že sme mohli Korene odštartovať v našom rodnom kraji. Vnímame to ako symboliku tohto projektu, návrat k našim koreňom a to nielen hudobne, ale aj takto veľkolepo v spolupráci s Folklórnym súborom Zemplín, odkiaľ sme vzišli aj my ako kapela“, hovorí nadšene frontman skupiny Iconito, Kristián Dufinec.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Projekt KORENE je autorským počinom skupiny Iconito a Folklórneho súboru Zemplín. Jeho vyvrcholením je multižánrové edukatívne predstavenie o slovenskom folklóre, poukazujúc najmä na jeho dominanty ako sú fujara alebo horehronské spevy zapísané v UNESCO. Spojenie popovej skupiny s folklórom má však tiež svoje korene v rodnom kraji Iconita. Chalani dlhý čas pôsobili v FS Zemplín, ktorý založil Milan Hvižďák a po ňom to prevzal Miroslav Kisty, ktorý nových tanečníkov folklórneho súboru pripravuje už trinásť rokov. A práve on sa spojil s Iconitom a vytvorili tento unikátny projekt.

Samotný projekt Korene sa skladá z viacerých častí, pričom dominantným produktom je multižánrové edukatívne predstavenie poukazujúce na dominanty slovenského folklóru s ich odkazom a vplyvom na dnešnú dobu. 6 regiónov Slovenska predstavených zo synkretického pohľadu (hudobného, tanečného, speváckeho, krojovo-kostymového i zvykoslovného).

Každý región Myjava, Podpoľanie, Horehronie, Kysuce, Goralská oblasť, Zemplín je na úvod prezentovaný pútavou formou na základe videodokrútok, ktoré odhalia ich regionálne zaujímavosti, akými sú kroje, osobnosti svetového kalibru so slovenskými koreňmi, či osobité dominanty, akými sú fujara, horehronské spevy či terchovská muzika zapísané do zoznamu nehmotného kultúrného dedičstva UNESCO.

„Už odjakživa je ICONITO kapelou, ktorá prepája prvky folklóru vo svojej tvorbe. No tieto spojenia nehľadáme len hudobne. Častokrát sú naše skladby úplne popové a motív folklóru uchopíme v texte venovanému svojmu kraju alebo vo vizuáloch videoklipu, či outfite kapely nesúcom tieto motívy. Prečo? Všetci členovia sme súčasne aj bývalými alebo ešte dodnes súčasnými členmi rôznych folklórnych súborov i kolektívov. Väčšina z nás vzišla práve z FS Zemplín. Vzťah k folklóru a citlivé narábanie s ním preto vnímame ako prirodzenú črtu v našej tvorbe, ktorá nie je nijakým spôsobom vyumelkovaná avšak je prirodzeným javom nesúcim odkaz, ktorému stopercentne veríme,“ vysvetľuje koncept Kristián.

Projekt KORENE okrem slovenského publika bude nadabovaný a preložený rovnako tak do anglického a španielskeho jazyka, pre jeho šíriteľnosť a hlbšie porozumenie aj za hranicami Slovenska. Ide teda nielen o umeleckú hodnotu a štylizáciu pôvodneho materiálu ale aj o edukatívu nielen domácich ale aj zahraničných poslucháčov. Projekt sa v druhej fáze plánuje prezentovať najmä za hranicami.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Plánom je projekt udržať na trhu z dlhodobého hľadiska, tak aby mohol nielen edukovať mladých ľudí, či študentov o rozmanitosti našej tradície ale aj o dôležitosti sebazačlenenia ako osoby hrdej na svoju minulosť, tradície i kultúru. Možno dokážeme prebudiť pocit hrdosti v mladšej generácii, ktorá si po vzhliadnutí tohto diela povie, že sú hrdí, na to odkiaľ pochádzajú a vôbec sa za to nebudú hanbiť. Aj Folklór môže byť cool, a jeho odkaz môže dnes čo to povedať mladým ľuďom. Aj to je dôvod, prečo tento projekt vznikol,“ vysvetľuje Kristián.

Okrem prepojenia s folklórnou hudbou si skupina tvorí kvalitné skladby o čom svedčí aj ich aktuálna novinka Brehy, ktorá je absolútnym žánrovým kontrastom ku ich predošlým skladbám. V klipe sa dokonca zhostili hlavnej úlohy aj hviezda seriálu Dunaj – Marek Rozkoš a charizmatická česká herečka Anička Randárová.

Zdroj: Tlačovej správy
Zdroj náhľadovej fotografie: Tlačová správa

Nadácia Dobrý skutok