Práve hráme

17/04/2024

Lolek a Bolek. Vedeli ste, ktorý je ktorý?


Pripomeňme si parádnu rozprávku, ktorá nás sprevádzala v detstve.

Dvaja poľskí bratia Lolek a Bolek vznikli v roku 1962. Ich mená sú zdrobneniny mien Boleslaw a Karol. V angličtine sú z nich Benny a Lenny. Vedel by si, ktorý je ktorý? Tak si to poďme zrekapitulovať.

Bolek je Lolekov veľký brat a Lolek je Bolekov malý brat. V roku 1973 pribudla dievčenská postava menom Tolinka, ktorú si vypýtali samotné diváčky. Tá žije v lese a tam sa aj stretáva s chlapcami. Celkovo sa objavila v 30 epizódach.
Postavičky mali aj svoje akčné figúrky, pohľadnice, online hry, hlavolamy, bratia boli v Poľsku veľmi populárni a dodnes sa vyrábajú knižky, omaľovánky a spoločenské hry s ich podobou.
Celkovo vzniklo 11 sérií a dva dlhé filmy, bratia cestovali po svete, boli medzi kovbojmi, baníkmi, na dovolenke aj na olympiáde.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Seriál bol distribuovaný do 80 krajín celého sveta. Bratia sa zamotali aj do škandálu. V roku 2005 uverejnil istý nemecký časopis plagát, na ktorom už dospelí Lolek a Bolek vyzývali nemeckých homosexuálov, aby podporili pochod gayov a lesbičiek vo Varšave. Spor trval dva roky a skončil dohodou o tom, že ich mená nesmú byť používané v rámci akejkoľvek reklamnej nerozprávkovej propagandy…

V roku 2000 sa začalo hovoriť o pokračovaní kresleného seriálu s originálnymi postavami, ktoré mali poslať do vesmíru v 3D formáte. Produkčná spoločnosť zbankrotovala a nepomohlo ani to, že údajne mala hotovú tretinu novej série a projekt bol zastavený.

Mesto Bielsko-Biala, kde sú ateliéry, v ktorých filmy vznikali, kúpilo podľa zahranicni.hn.cz od právnych zástupcov dedičov práva na výrobu sôch dvoch kreslených postavičiek a postavilo im pamätník. Chlapci sú pri glóbuse, pretože veľa ich príhod sa odohrávalo na cestách okolo sveta…

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.
Mobilné aplikácie Rádia Expres