Práve hráme

09/09/2021

Lidl pripravil sociálny experiment: Jeden deň bez mikroténových vreciek


Viete si predstaviť ostrov, ktorý je 32-krát väčší ako Slovensko? Jeden taký existuje v Tichom oceáne, no smutné je, že ho celý tvoria plasty. Videli ste video na internete, kde veterinári vyberajú morskej korytnačke z nosa plastovú slamku? Aj to je, bohužiaľ, realita morských živočíchov, ktoré sa každý deň bezmocne trápia s plastovým odpadom.

Na prvý pohľad sa zdá, že problémy tohto charakteru sú nám na Slovensku vzdialené. Nie je to ale pravda. Nadmerné používanie plastov je globálnym problémom, ktorý ovplyvňuje život každého jedného z nás. „Žijeme v spoločnosti, ktorá si môže dovoliť nakúpiť naozaj všetko, aj si všetko zabaliť… avšak už si nemôžeme dovoliť všetko vyhodiť,“ tvrdí Petra Csefalvayová z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

V jednej predajni spoločnosti Lidl sa denne použije priemerne 2000 mikroténových vreciek. Pri aktuálnom počte 151 predajní po celej krajine a pri rozložení všetkých vreciek do pomyselnej reťaze to za rok predstavuje takmer 42 000 kilometrov dlhú plastovú šnúru. To je viac než obvod Zeme, takmer štvornásobok obvodu Mesiaca a viac než sto ciest z Bratislavy do Košíc.

Nadmerná spotreba mikroténových vreciek je síce problémom, no existuje naň riešenie. Tým je nájsť vhodnú alternatívu šetrnejšiu k životnému prostrediu Aby spoločnosť Lidl ukázala, že to ide aj inak, rozhodla sa preto z jednej svojej predajne na jeden deň odstrániť všetky mikroténové vrecká. Ako alternatívu svojim zákazníkom v ten deň zadarmo poskytla ekologickú a viacnásobne použiteľnú sieťku. Táto akcia sa uskutočnila v utorok 7. septembra v predajni v bratislavských Podunajských Biskupiciach.

Nedávno sa spoločnosť Lidl taktiež stala generálnym partnerom občianskeho združenia Upracme Slovensko, ktoré je organizátorom slovenskej edície World Cleanup Day. Tento rok bude už v poradí štvrtý, počas ktorého sa bude spoločne upratovať po celom svete. Lidl a Upracme Slovensko preto pozýva všetkých, aby sa 18. septembra zapojili a pomohli tak vytvoriť krajšie Slovensko bez odpadu.

Mobilné aplikácie Rádia Expres