Práve hráme

04/03/2019

História topánok od praveku až po súčasnosť


Topánky ľudia začali nosiť už pred neuveriteľnými 40 000 rokmi. Úplne prvá obuv bola pravdepodobne len z pásov látok. Najstaršia zachovaná topánka má 5 500 rokov a je z Arménska. Nevieme, komu patrila, ale vedci tvrdia, že bola používaná niekoľko sezón. Nie je práve najkrajšia, ale v tých časoch musela byť krásna :-)

O 500 rokov neskôr nosil slávny praveký lovec Ötzi podobný model, ale vystlaný slamou. Zateplenie bolo nevyhnutné, pretože jeho múmiu našli v Alpách vo výške 3 200 metrov a zomrel pred 5 000 rokmi.

Dlhé obdobie sa topánky, ich tvar a materiály, z ktorých boli vyrobené, nemenili. Na začiatku nášho letopočtu stoja za zmienku sandále, ktoré používali rímski vojaci na dlhé trate, boli podbité, aby vydržali dlhé cesty a zospodu pripomínali dnešné kopačky.

Koniec staroveku a začiatok stredoveku Európania „vítali“ už v celkom slušivých krpcoch. V zime bývali vystlané kožušinou. Už mali tvar, ktorý poznáme a v pohode by sme si ich dali na nohy aj teraz.

V priebehu 11. a 12. storočia začínajú mať topánky okolo päty oblejšie kontúry a pribúda viac stehov spájajúcich jednotlivé časti, čím sa obuv lepšie prispôsobuje k chodidlu. Topánky sa ešte nerozlišovali na pravú a ľavú, na konkrétnu nohu sa prispôsobili až nosením. Aj v takýchto topánkach by už súčasní hipsteri na ulici nevzbudzovali väčšiu pozornosť.

Najobľúbenejšou obuvou vyšších spoločenských vrstiev 14. a 15. storočia sú topánky nazývané „krakovské“ alebo „poľské“ s typickou dlhou špičkou. Mohla mať aj 60 centimetrov a špičky sa zaväzovali pod kolenom. Nosili ich najmä muži! Vtedajším návrhárom skrátka prepínalo a ich módne pokusy musel zastaviť až pápež.

V 16. storočí sa už vo vyšších spoločenských vrstvách stáva obuv módnou záležitosťou a podľa toho aj topánky začínajú vyzerať. Niektoré sa už začínajú podobať tým súčasným. Aspoň teda tvarom. Chudobnejší ľudia zostávajú pri modeloch z praveku.

Topánky 20. storočia už poznáme. Napríklad tvar ikonických mužských kožených topánok zo začiatku storočia je módny dodnes.

A ako budú vyzerať topánky v budúcnosti? Takto? :)

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Alebo takto?

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Ak si po tomto článku dostal chuť kúpiť si nové topánky, máme pre teba tip!

Od pondelka do štvrtku môžeš v Hemendexe vyhrať nákupné poukážky do predajní Deichmann v hodnote 50 EUR a v piatok, na Medzinárodný deň žien, môžeš vyhrať nákupnú poukážku do Deichmannu v hodnote 100 EUR!

Chcem hrať

https://www.expres.sk/173826/uhadni-co-je-to-a-vyhraj-poukazky-na-nakup/

Zdroje: thevintagenews.com, dumielauxepices.net, top-voprosov.ru, 1stdibs.com, pinterest.com

Nadácia Dobrý skutok