Práve hráme

27/08/2018

Objavte tajomstvá kuchyne Rusínov v 52 originálnych receptoch


Naša moderátorka spravodajstva, Oli Džupinková, je rodená Rusínka a spolu so svojou maminou a kamarátom Peťom sa rozhodli, že nechcú, aby tajomstvá jedinečnej kuchyne Rusínov zapadli prachom! Vytvorili unikátnu trojjazyčnú knihu Mamina rusínska kuchyňa, v ktorej objavíte 52 tradičných rusínskych receptov. Jedlá v knižke pripravila skutočná mama na skutočnom východe! :)

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Veríme, že aj vďaka Vám si rusínske špeciality nájdu cestu do hrncov v každom kúte Slovenska.“

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Celý rok rusínskej kuchyne je rozdelený do piatich kapitol – od Vianoc, cez Veľkú noc až po každodenné jedlo ľudí na dedine. Kniha je trojjazyčná, recepty sú napísané v slovenskom, rusínskom aj v anglickom jazyku. Dizajn knihy autori zverili do rúk Tomášovi Kompaníkovi, ktorý si ako predlohu zobral tradičné vzory, používané najmä na ľudových krojoch v našom kraji.

„Pri príprave receptov sme použili len suroviny, ktoré boli v minulosti vždy doma. Či už si ich naši rodičia a starí rodičia vypestovali na záhrade alebo nazbierali v lese – zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa, hríby, cesnak aj orechy. Úvodná kapitola je vianočná. Mnohí Rusíni sú pravoslávneho vierovyznania a vianočné sviatky sa začínajú 6. januára. V druhej kapitole nájdete recepty, ktoré sa varia počas Veľkej noci. Nechýba recept na tradičnú veľkonočnú pasku a domáce klobásky. Tretia kapitola Leto na dedine obsahuje recepty na pečené pirohy či buchty, ktoré sme si brávali aj na pole a pochutnávali si na nich po kosení a hrabaní.“

Mám záujem Viac info

O autoroch

Oli Džupinková je rodená Rusínka, ktorá pracuje ako moderátorka spravodajstva v najpočúvanejšom rádiu na Slovensku, v Rádiu Expres. Vďaka svojim rodičom a starým rodičom hovorí po rusínsky a vie uvariť aj tatarčané pirohy.

Oľga Džupinková je hrdou mamou a vychýrenou kuchárkou. Knihu Mamina rusínska kuchyňa sme vytvorili na základe jej overených receptov, ktoré sama pripravila aj na fotenie.
Peter Šuchtár sa narodil v Žiline a miluje dizajn a dobré jedlo. Keď prvýkrát ochutnal tradičnú rusínsku kuchyňu, zachutilo mu tak, že sa s Oli rozhodli vydať knihu rusínskych receptov.
Na tvorbe knihy Mamina rusínska kuchyňa spolupracal tím profesionálov, s ktorými sme to spoločne pripravili, navarili, odfotili, preložili a aj všetko zjedli. Všetkým ďakujeme!

O Rusínoch

Rusíni sú treťou najpočetnejšou národnostnou menšinou na Slovensku. Pri poslednom sčítaní obyvateľov sa k rusínskej národnosti prihlásilo vyše 33-tisíc ľudí, 55-tisíc ľudí uviedlo rusínčinu ako svoj materinský jazyk. V roku 1995 bol rusínsky jazyk na Slovensku oficiálne kodifikovaný.

Mám záujem Viac info
Nadácia Dobrý skutok