Práve hráme

16/01/2024

Ktorá skladba sa v najdlhšej rádiovej hitparáde dokázala ocitnúť v TOP10 neuveriteľných šesťkrát?


Iba jedna jediná skladba sa v najdlhšej rádiovej hitparáde dokázala ocitnúť v TOP10 neuveriteľných šesťkrát! Hitparádam kraľovala až dvakrát, druhé miesto obsadila tri razy, a raz obsadila deviate miesto. Pýtate sa, o akú skladbu ide? Hovoríme o piesni Bohemian Rhapsody od legendárnej skupiny Queen, ktorá sa svojou unikátnosťou zapísala do hudobnej histórie.

V TOP10 sa za 11 rokov najdlhšej rádiovej hitparády umiestnila takto:

  • 2023 hitov – 2. miesto
  • 2022 hitov – 1. miesto
  • 2021 hitov – 2. miesto
  • 2020 hitov – 1. miesto
  • 2019 hitov – 2. miesto
  • 2018 hitov – 9. miesto

Prečo je Bohemian Rhapsody taká unikátna?

Fúzia viacerých žánrov – pieseň má unikátnu štruktúru, ktorá bola na tú dobu (1975) veľmi inovatívna, kombinuje viacero rôznych žánrov ako rock, operu, baladu a hard-rock. V roku 1976 sa pre magazín Rolling Stones Freddie Mercury k piesni vyjadril: „Vždy som chcel spraviť niečo operné. Chcel som niečo, čo navodí náladu na začiatku a postupne prejde do nejakého rockového štýlu, ktorý sa kompletne a priam zákerne zvrtne do opernej časti, a následne sa opäť vráti k hlavnej téme. Ja naozaj neviem nič o opere, iba určité kúsky. Chcel som vytvoriť niečo, o čom som bol presvedčený, že Queen by dokázal. Nie je to autentické, to určite nie. Nie je to nič ako Mozartová Kúzelná flauta. Dostal som to iba tak ďaleko, ako mi to moje limitované schopnosti dovolili.“

Poetický a abstraktný text – poslucháčom umožňuje interpretovať si ho po svojom. Jeho nejednoznačnosť a záhadnosť rozvírila množstvo diskusií.

Inovatívne nahrávacie techniky – počas tvorby veľa experimentovali a využívali na tú dobu značne inovatívne nahrávacie techniky. „Bohemian Rhapsody bola úplne šialená ale užívali sme si každú jednu minútu jej tvorby. Bol to vo svojej podstate vtip, ale úspešný vtip. Museli sme ju nahrať v troch samostatných segmentoch. Spravili sme celú začiatočnú časť, potom celú prostrednú časť a nakoniec celý záver. Bolo to absolútne šialenstvo. Stredná časť začala len pár sekundami ale Freddie stále išiel a pridávala viacej a viacej „Galileos“, a tak sme pokračovali v pridávaní tej opernej časti, a nejako sa to zväčšovalo a zväčšovalo. Nikdy sme sa na tom neprestali smiať.. začalo to ako balada ale ten záver bol ťažký.“ Roy Thomas Baker

Freddieho rozsah – jeho schopnosť hladko prechádzať medzi rôznymi vokálnymi štýlmi boli kľúčom k úspechu piesne.

Komplexná a nekonvenčná štruktúra – pieseň nenasleduje tradičnú štruktúru veršov. Tento odklon od tradičných štruktúr piesní spochybňoval vtedajšie normy a prispel k jeho dlhotrvajúcemu vplyvu.

Kultúrny dosah – pieseň sa stala kultúrnym fenoménom. Bola použitá vo viacerých filmoch, reklamách, televíznych seriáloch, čím sa stala relevantnou naprieč generáciami.

Nadčasové kvality Bohemian Rhapsody spôsobili, že i naďalej ostáva populárnou a relevantnou aj s prichádzajúcimi generáciami. Myslíte si, že sa pieseň prebojuje do TOP10 aj tento rok? Ak si jej fanúšikom, nezabudni za ňu hlasovať v najdlhšej rádiovej hitparáde 2024 hitov!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj náhľadovej fotografie: YouTube

Nezabudni za svojich favoritov hlasovať. Denne hráme o štýlové bezdrôtové slúchadlá JBL.

Foto: Rádio Expres

Mobilné aplikácie Rádia Expres