Práve hráme

09/10/2023

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou: Pesnička Sklíčka dotykov sa po takmer 40 rokoch dočkala videoklipu


Na Slovensku asi neexistuje človek, ktorý by nepoznal pesničku Ja, ty a tvoj brat aj napriek tomu, že ju všetci poznáme ako Sklíčka dotykov. Čo to ale tie sklíčka dotykov boli a čo nimi skupina Modus chcela povedat? Zdá sa, že boli vizionármi, pretože pieseň o sklíčkach dotykov, ktoré svietia vo tme a celý svet pri nich niekam uniká, snáď nemôže hovoriť o ničom inom než o smart technológiách. Síce sú autormi textu Janko Lehotský a Kamil Peteraj, pieseň naspieval bubeník skupiny Ľubomír Stankovský aka Kyslík.

Pesnička vyšla v roku 1984 a aj napriek tomu, že je z nej aj po takmer 40 rokoch hit, nikdy nemala oficiálny videoklip – teda, až do teraz! Legendárna skladba má svoj prvý klip a a vznikol vďaka SPP, ktoré rozbieha iniciatívu na podporu digitálnej očisty, ktorá je jednou z pálčivých tém súčasnej doby. V rámci iniciatívy vznikla idea paralely medzi textom piesne a „sklíčkami“ mobilných zariadení, ktorá sa následne aj preniesla do klipu. Toto musíš vidieť – čakali sme naň dlho, no jednoznačne sa oplatilo. Pozri si videoklip s príbehom a nadčasovým odkazom z dielne režiséra Petra Simona.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Sklíčka dotykov poslúžia ako nástroj na podporu digitálnej očisty

Legendárna pieseň, ktorú si s obľubou spievajú viaceré generácie, sa stal ústredným songom k iniciatíve Digitálna očista od SPP. Cieľom je osveta skrz strieme využívanie digitálnych technológií ako mobily, laptopy, tablety a ďalšie smart zariadenia.

Iniciatíva zároveň vyzýva k tomu, aby sa ľudia nezabúdali prepínať z online do offline sveta a znížili tak svoju uhlíkovú stopu, ktorú vytvárajú práve aj technológie. CO₂ nevzniká iba z výfukov našich áut či komínov. Vzniká aj počas času, ktorý strávime v digitálnom svete. Vedeli si, že uhlíková stopa vzniká online platbami, trávením času na internete či fotením fotiek? Ak by si chcel vedieť o tejto téme viac, všetky potrebné informácie a množstvo rád a tipov na to, ako nemíňať energiu na technológie, ale venovať ju sebe, nájdeš na digitalnaocista.sk.

Keď ľudia obmedzia technológie, energiu môžu venovať jeden druhému

Digitálne technológie a smart zariadenia spotrebúvajú veľkú časť z celkového množstva elektrickej energie. Aj všetky dátové centrá, kde sa ukladajú napr. cloudové údaje, sú obrovské a majú neskutočnú spotrebu elektriny. Nehovoriac o tom, že produkujú veľké množstvo CO2, čiže negatívny ovplyvňujú aj životné prostredie.

SPP ako najväčší dodávateľ energií na Slovensku považuje za dôležité upriamiť pozornosť na túto problematiku. Vedľajším benefitom je aj to, že keď ľudia obmedzia technológie, môžu viac energie venovať jeden druhému. Čo myslíš, hodí sa text pesničky do dnešnej doby?

Spolupráca.
Zdroj náhľadovej fotografie: SPP

Nadácia Dobrý skutok