Práve hráme

25/12/2022

Pamätáš si na to, keď si videl Levieho kráľa prvýkrát? Poď si naň zaspomínať!


V roku 1994 premiérovo uzrela svetlo sveta jedna z najobľúbenejších detských rozprávok, Leví Kráľ. Pod réžiou Rogera AllersaRoba Minkoffa vznikol nádherný príbeh o dobrodružnom levíčati Simbovi, ktoré raz však bude musieť zaujať miesto svojho otca Mufasu, ako kráľa ríše. Ten sa snaží svojho syna naučiť princípom kruhu života a postupne ho tým pripravuje na deň, kedy on sám usadne na trón. Čo by to celé však mohlo skomplikovať? Mufasov brat Scar, ktorý sa snaží dostať na trón, nech to stojí čokoľvek. Aj život.

To ti môže byť odniekiaľ známe. Táto rozprávka siaha totiž omnoho ďalej do minulosti až na koniec 16. storočia, kde sa spája so Shakespearovou divadelnou tragédiou Hamlet. V čom? V tejto tragédii hlavná postava Hamlet, dánsky princ, prichádza o otca rukou jeho brata, ktorý chcel vládnuť namiesto neho. Rovnako tak v Levom kráľovi umiera Mufasa pod pazúrmi svojho brata Scara. Rozdiel medzi týmito dvoma dielami je však v tom, že Leví kráľ má šťastný koniec, v ktorom Simba s levicami víťazia nad Scarom a hyenami a do džungle sa navracia pokoj a harmónia. V tejto rozprávke odznel aj výrok Hakuna Matata, ktorý pochádza z východoafrického jazyka swahilštiny a v preklade znamená bez problémov.  O tejto fráze spievajú surikata Timon a prasa Pumba, pre ktorých túto pieseň zložil Elton John a napísal textár Tim Rice.

A čo by si povedal na divočinu priamo v štúdiu? Počas tvorby sa mohli animátori osobne v štúdiu vďaka expertom na živočíchov stretnúť so skutočnými zvieratami, ktoré mali animovať. Tým ich lepšie spoznali, najmä čo sa týka ich pohybov. Aby sa držali autentickosti, niektorí z animátorov zavítali aj do Kene, aby nabrali inšpiráciu. Tiež odtiaľ priniesli v podobe fotiek a kresieb materiály, ktoré mohli v štúdiu ďalej skúmať. Nakoniec ti prezradíme, že Leví kráľ sa nemusel volať Leví kráľ. V hre boli názvy ako Kráľ púšte Kalahari či Kráľ džungle. Kráľ džungle bola metafora pre tento alegorický príbeh o ľudskom správaní“, hovorí produkčný Don Hahn. Chceli sa však sústrediť priamo na levieho kráľa, a tak rozprávku jednoducho pomenovali Leví kráľ. Pozri si video a zaspomínaj :-)

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj náhľadovej fotografie: YouTube

Nadácia Dobrý skutok