Práve hráme

25/10/2019

Mladý český spevák vzdáva hold Karlovi Krylovi piesňou Anděl, ku ktorej natočil klip v bývalých Sudetoch


Pesničkár Thom Artway oslavuje 30. výročie nežnej revolúcie uctením si pamiatky Karla Kryla, ktorého osobnosť nám aj dnes pripomína silu slova v období neslobody. „Již dlouho jsem si pohrával s myšlenkou natočit některou z jeho písní. Labyrint jeho textů vždy přitáhne moji pozornost – a stále mě napadají nové a nové možné významy jím zvolených slov,“ hovorí spevák a dodáva: „A proto jsem se nakonec rozhodl vytvořit vlastní verzi písně Anděl, jelikož si v ní může každý najít své vlastní poselství, i když je to notoricky známá skladba.“  

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Karel Kryl predstavuje pre Thoma Artwaya, presne tak ako pre mnoho ďalších, aj hudobnú ikonu nežnej revolúcie a popritom si tento rok pripomíname aj 75 rokov od narodenia kultového pesničkára a 25 rokov od jeho smrti. Pieseň Anděl vznikla v polovici šesťdesiatych rokov a vyšla v roku 1969 na albume Bratříčku, zavírej vrátka, je to teda päťdesiat rokov od jeho vydania. Inšpiráciou k napísaniu piesne boli Krylove potulky po okolí Teplíc, kde boli bývalé Sudety. Pohraničná oblasť symbolizovala v dobe komunizmu úplné vykorenenie viery a všetkého, čo s ňou súviselo. A práve do týchto miest zamieril aj Thom Artway v doprovode kameramana Michala Šindelářa, aby tu natočil čiernobiely atmosferický videoklip.

Krylov originál:

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Naživo zaznie Anděl v podaní Thoma Artwaya prvýkrát 28. októbra na koncerte Paměť národa a 17. novembra na Festivale slobody na pražskom Václavskom námestí.

Mobilné aplikácie Rádia Expres