Práve hráme

03/11/2017

Slovák Vlado Valovič vytvára vizuálne efekty v najlepších filmových štúdiách sveta


Uspeli vo svete, doma ich nepoznáme! Každú stredu v premiére (repríza v sobotu) Oli Džupinková predstavuje Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ďalšie tipy môžete posielať na slovacivzahranici@expres.sk.

https://soundcloud.com/radioexpres/slovak-vlado-valovic-vytvara-vizualne-efekty-v-najlepsich-filmovych-studiach-sveta

Vladimír Valovič, tvorca vizuálnych efektov

Vladimír Valovič pochádza z Handlovej. Pred 12 rokmi odišiel do Anglicka, kde študoval a neskôr aj pracoval. Učil sa compositing a vizuálne efekty. Pôsobil aj v Prahe a pred dvomi rokmi sa presťahoval do Kanady. O Vladovi Valovičovi ste už určite počuli alebo čítali. Keď totiž v roku 2014 získal film Gravity Oscara, písalo sa o ňom ako o Slovákovi, ktorý získal Oscara za tento film. V našom rozhovore mi vysvetlil, že on na Gravity pracoval iba pár týždňov, keď dokončil Lincolna, takže to nie je tak, že kráčal po červenom koberci. Práca na filme je zároveň obrovská tímová práca. A tomu rozumiem. V každom prípade, bolo to viacero filmov, na ktorých Vlado robil – Piráti z Karibiku 4, posledná časť Harry Potter a Dary smrti II. – záber, keď „Ten koho netreba menovať“ zomiera, Lincoln, posledný Star Trek: Beyond, Strážcovia galaxie, Justice League. Vlado Valovič svoje skúsenosti využil a popri práci založil online školu pre Slovákov a Čechov Compozitive VFX Academy. Niektorí z nich už majú aj prácu. A to je pre Vlada možno ešte väčšia odmena ako Oscar.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Práca Vlada Valoviča vo filme Lincoln
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Všetko červené je v traileri Vladova robota a zároveň jeho konkrétny záber – 2:33 (výbuch budovy)

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
Mix záberov Vlada Valoviča vo filme Justice League
Slovák Vladimír Valovič vytvoril online školu pre Slovákov a Čechov, organizuje workshopy pre tých, ktorý sa chcú naučiť to, čo robí on

Foto: Archív Vlado Valovič

#olidzupi

Mobilné aplikácie Rádia Expres