Práve hráme

29/03/2017

Vodiči v Liptovskom Mikuláši zaplatia za parkovanie len pomocou aplikácie


Mestská samospráva v Liptovskom Mikuláši zavedie ešte v tomto roku inteligentný parkovací systém. Vodiči tak zaplatia za parkovanie na platených mestských parkoviskách len pomocou mobilnej aplikácie. Inovácia sa dotýka troch parkovísk: pri Katolíckom dome, Čiernom orlovi a železničnej stanici.

„Práve naše mesto bude v rámci Slovenska jedno z prvých s inteligentným parkovacím systémom. Ten funguje ako mobilná aplikácia, cez ktorú môže vodič zaplatiť za parkovanie na platených parkoviskách. To všetko jednoducho, bez potreby fyzických peňazí a použitia parkovacích automatov,“ vysvetľuje hovorca mesta Ján Sokolský.

Na koniec predplatenej doby parkovania upozorní vodičov mobilný telefón. Systém a aplikácia fungujú celoeurópsky – na jedno konto užívateľa je možné platiť za parkovanie na parkoviskách v celej Európe, kde je tento systém už zavedený. Z pohľadu kontroly je systém výhodný takisto pre mestskú políciu.

Zmeny parkovacieho systému plánuje magistrát zaviesť už toto leto. Parkovacie automaty na parkoviskách zostanú aj naďalej, ako jedna z možností platieb.

Zdroj: TASR

Mobilné aplikácie Rádia Expres